Utilizarea abuzivă a resurselor administrative, neprezentarea rapoartelor financiare și folosirea de către unii concurenți electorali a discursului de ură / Raport Promo-Lex

  • 17 Noiembrie 2023 13:29
Utilizarea abuzivă a resurselor administrative, neprezentarea rapoartelor financiare și folosirea de către unii concurenți electorali a discursului de ură / Raport Promo-Lex

Utilizarea abuzivă a resurselor administrative, neprezentarea rapoartelor financiare și folosirea de către unii concurenți electorali a discursului de ură sau au fost ținta limbajului discriminatoriu. Sunt câteva dintre constatările observatorilor Asociației Promo-LEX, în perioada 8-16 noiembrie, prezentate în cel de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor locale generale, transmite Radio Chișinău.

În perioada campaniei electorale pentru turul doi de scrutin, observatorii au constat circa 20 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizarea abuzivă a resurselor administrative.

Directorul de program al Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, a atras atenția în special la implicarea funcționarilor publici în acest proces, lucru, care, potrivit lui, nu asigură șanse egale competitorilor și încalcă principul separării clare între exercitarea funcțiilor publice și activitățile partidelor politice.

„În trei cazuri vorbim despre implicarea președintei Rep. Moldova. Aici vorbim despre activități care au avut loc la 12 și 14 noiembrie, atunci când președinta Rep. Moldova a avut întâlniri cu cetățenii din Ungheni, Călărași și Trușeni. Noi am constatat că în aceste localități PAS are un număr semnificativ de candidați care vor participa în cel de-al doilea tur de scrutin”, a spus Panfil.

În alte cazuri sunt vizați premierul Dorin Recean și ministrul Infrastructurii Andrei Spânu care ar fi făcut agitație electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate.

O altă constatare a observatorilor Promo-LEX se referă la neraportarea financiară la CEC în termenele cuvenite de către partidele care au candidați în turul doi de scrutin sau completarea acestor rapoarte cu un nivel redus de acuratețe.

„Potrivit paginii oficiale a CEC, rapoartele financiare au fost prezentate de către 17 partide politice și trei candidați independenți. Nu au prezentat șase formațiuni – PCRM, PNL, ALDE, Voința Poporului, Blocul electoral Ruslan Codreanu și Partidul Congresul Civic (CC)”, a menționat Directorul de program al Asociației Promo-LEX.

De asemenea, în perioada de monitorizare, observatorii au înregistrat cazuri în care concurenții electorali au utilizat discursuri de ură sau au fost ținta limbajului discriminatoriu.

Raportul prezentat de către Promo-LEX arată că la CEC au fost depuse cel puțin 55 contestații și cereri prealabile. Nicolae Panfil a subliniat că atât contestațiile cât și soluțiile asupra acestora sunt publicate cu întârziere, sau nu sunt publicate deloc pe site-ul CEC.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău