Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze
-
13 Decembrie 2017 12:37
Maternitatea municipală nr. 2 a fost dotată cu utilaj medical performant, achiziționat din fonduri japoneze în cadrul Programului de Granturi pentru securitate umană „Kusanone”, transmite IPN.
Proiectul este derulat din anul 2015, iar valoarea grantului a depășit 85 de mii de dolari. Directoarea Maternității nr. 2, Tatiana Gutium, a declarat miercuri, 13 decembrie, la ceremonia de finalizare a proiectului, că din banii acordați de către Guvernul Japoniei a fost procurat un scaner ultrasonic de ultimă generație, care permite diagnosticarea stării intrauterine a fătului, dar și diagnosticarea patologiilor care pot apărea pe parcursul sarcinii și a malformațiilor fetale. În cadrul proiectului a mai fost achiziționat un aparat de anestezie, care are și funcția de ventilator, cu ajutorul căruia este menținută respirația artificială când pacienții se află în stare critică. O altă achiziție este un pat ergonomic pentru nașteri, dar și trei pătuțuri pentru nou-născuți. De asemenea, a fost procurat un mono coagulator electric bipolar, care permite micșorarea sângerărilor în timpul operațiilor cezariene. Șefa instituției a menționat că procurarea acestui echipament va facilita accesul pacienților la servicii de diagnostic de calitate.
Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că în 2017 este marcată cea de-a 25-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Japonia. De un sfert de secol această relație de prietenie devine tot mai puternică, iar Japonia își menține angajamentul de a susține stabilitatea economică și socială a Moldovei prin contribuțiile sale. „Eu am locuit în mai multe țări și am înțeles că oriunde, în orice țară, cele mai mari interese ale cetățenilor sunt comune: sănătate și educație. De aceea, sunt convins că este esențial ca cetățenii să fie asigurați cu servicii publice de înaltă calitate, mai ales în asemenea domenii-cheie. Pentru a sprijini aceste sectoare, noi continuăm să administrăm Programul „Kusanone”, care se axează pe proiecte de securitate umană. Scopul principal este de a asista în mod direct eforturile autorităților locale și instituțiilor publice pentru a spori calitatea vieții cetățenilor”, a notat ambasadorul.
Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, a mulțumit pentru sprijinul acordat de către Guvernul Japoniei pentru mai multe instituții medicale municipale. Maternitatea nr. 2 este cea mai veche dintre cele funcționale din Chișinău. În opinia sa, aportul japonez este extrem de important, deoarece pacienții au cel mai mult nevoie de utilaj performant.
Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, au fost finanțate 38 de proiecte. Finanțarea nerambursabilă oferită este de peste 3,3 milioane de dolari.