UTA Gagauz-Yeri și Regiunea Minsk au înregistrat o creștere a schimbului comercial extern

  • 16 Ianuarie 2018 16:04
UTA Gagauz-Yeri și Regiunea Minsk au înregistrat o creștere a schimbului comercial extern

În nouă luni ale anului 2017 UTA Gagauz-Yeri și Regiunea Minsk din Republica Belarus au înregistrat un schimb comercial extern de mărfuri în valoare de 125 de milioane de lei, cu circa 30 mln mai mult decât în anul precedent.

Rezultatul a fost obținut ca urmare a colaborării celor două unități teritorial-administrative, consemnată  în cadrul unui acord de cooperare comercial-economică, tehnico-științifică, precum și în domeniul educației și culturii, transmite MOLDPRES.

Despre rezultatele conlucrării s-a vorbit în Belarus, unde o delegație din UTA Gagauz-Yeri, condusă de prim-viceguvernatorul  autonomiei, Vadim Ceban, se află în perioada 14-16 ianuarie într-o vizită prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la constituirea Regiunii Minsk.

„Semnarea mai multor acte de cooperare și îndeplinirea prevederilor acestora a permis să îmbunătățim și să activizăm relațiile economice prin majorarea cifrei de export al mărfurilor găgăuze în Belarus, în special în Regiunea Minsk”, a menționat, citat de gagauzinfo.md, Vadim Ceban în cadrul unei întrevederi cu guvernatorul de Minsk, Anatoli Isacenko.

Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, în nouă luni ale anului trecut agenții economici din autonomia găgăuză au exportat în Belarus mărfuri în valoare de 77 milioane de lei, cu 32,3 mln de lei mai mult față de perioada similară a anului 2016. Mare parte din mărfurile exportate constituie produse alcoolice și nespirtoase, precum și cereale.

Totodată, în regiunea din R. Moldova au fost importate din Belarus mărfuri în valoare de 48 mln de lei. În autonomia găgăuză au fost importate preponderent lemn și produse lemnoase, precum și carburanți.

Acordul interregional de colaborare între UTA Gagauz-Yeri și Regiunea Minsk a fost încheiat în 2015. Un an mai târziu, părțile au semnat un plan de acțiuni cu privire la realizarea prevederilor acestui document până în 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău