USMF „Nicolae Testemițanu” a semnat un Acord de colaborare cu Școala de Stomatologie din China de Vest

  • 26 Aprilie 2023 14:27
USMF „Nicolae Testemițanu” a semnat un Acord de colaborare cu Școala de Stomatologie din China de Vest

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a semnat astăzi, 26 aprilie, un Acord de colaborare cu Școala de Stomatologie din China de Vest a Universității Sichuan, Republica Populară Chineză. Documentul prevede realizarea schimburilor reciproce de informații privind studiile universitare și postuniversitare, inclusiv prin mobilități academice pentru studenți, medici rezidenți, studenți-doctoranzi, cadre didactice și medici, transmite USMF.

În cadrul evenimentului, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a subliniat că Acordul va facilita dezvoltarea programelor de studii și vor aduce noi realizări în domeniul cercetării. „Suntem dispuși să preluăm cunoștințe privind metodele moderne de cercetare în domeniul stomatologic. China deține o recunoaștere mondială în domeniul medicinii și tehnologiilor moderne din domeniu. Acest parteneriat este esențial pentru atingerea progreselor și dezvoltării durabile în beneficiul ambelor țări”, a spus Emil Ceban.

La rândul său, decanul Școlii de Stomatologie din China de Vest, prorector al Universității Sichuan, Ling Ye, a menționat că, în perspectivă, cooperarea dintre cele două instituții este foarte importantă pentru fortificarea relațiilor bilaterale moldo-chineze. „Este esențial să facem schimb de cunoștințe în domeniul medicinii. Stomatologia este o componentă importantă în medicina modernă, de aceea mizăm pe dezvoltarea relațiilor în acest domeniu. Suntem siguri că această cooperare va aduce rezultate frumoase”, a afirmat Ling Ye.

USMF „Nicolae Testemițanu” a semnat un Acord de colaborare cu Școala de Stomatologie din China de Vest

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, a remarcat că semnarea Acordului este un eveniment important pentru cele două instituții. „Documentul va îmbunătăți formele și metodele de instruire medicală. Astfel, vor fi organizate întruniri, seminare și conferințe, elaborate articole științifice, ghiduri și materiale didactice. Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău va acorda tot suportul și sprijinul necesar în acest sens”, a precizat Yan Wenbin.

Conform documentului, în domeniul cercetării părțile vor elabora propuneri comune de proiecte pentru obținerea granturilor de finanțare a cercetărilor, vor efectua studii de ordin teoretic și practic în domeniile prioritare. Totodată, vor fi organizate conferințe și simpozioane internaționale, vor fi realizate programe de instruire a cadrelor didactice prin studii doctorale și postuniversitare, inclusiv susținerea tezelor de doctorat și postdoctorat prin cotutelă. Acordul a fost încheiat pe un termen de cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău