USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat 75 de ani de activitate

  • 24 Octombrie 2020 09:15
USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat 75 de ani de activitate

Anul 2020 este anul care aduce în prim plan importanța dezvoltării adecvate și continue a sistemelor de sănătate. Puține țări în lume au capacitatea de a învăța și a forma medici foarte calificați, prestând asemenea servicii chiar și pentru străini, precum o face Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu la evenimentul de marcare a 75 de ani de activitate a USMF. Premierul a mai spus că, în toate timpurile, medicul a fost și a meritat să fie respectat, iar în prezent este necesar de trezit conștiința comunității față de statutul și onoarea medicilor în societate.

„Capacitatea dumneavoastră, onorați profesori ai USMF, de a duce faima instituției departe de hotarele țării și de a atrage aici studenți la medicină chiar și de peste hotare, este o realizare și un patrimoniu extrem de valoros. E de datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm și să consolidăm acest potențial și autoritatea în lume pe care dvs. ne-ați creat-o, cu care ne mândrim și pe care ați dobândit-o cu atâta muncă și dedicație”, a adăugat premierul.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că cei 75 de ani ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” se măsoară în cei peste 45 de mii de mii de studenți care au pășit pragul acestei instituții și au devenit medici cu renume în țară și peste hotare, medici care au salvat mii de vieți, care au contribuit la dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. „În tot acest răstimp, USMF și-a câștigat un renume internațional și putem spune cu mândrie că este una dintre cele mai titrate universități, atât la noi în țară, cât și peste hotare. Toate acestea, datorită muncii enorme depuse zi de zi, de către profesorii, care educă și cresc viitorii medici”.

Ministra a remarcat că pandemia COVID-19 a arătat carențele existente, dar în urma acestei provocări s-a constatat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru societate și pentru oameni. „Trebuie să dezvoltăm și să investim în continuare în sistemul medical”, a subliniat ministrul.

Rectorul Universității Emil Ceban a relatat că USMF „Nicolae Testemițanu”, inițial Institutul de medicină din Chișinău, a fost fondată la 20 octombrie 1945. În cei 75 de ani de activitate, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie s-a remarcat prin predecesorii săi, care au pus bazele educației și științelor medicale în Republica Moldova și prin echipa sa consolidată de profesioniști, contribuind la formarea a 45 de mii de medici și farmaciști, care au ajuns specialiști cu renume național și internațional. USMF „Nicolae Testemițanu” oferă actualmente servicii de calitate în educație, cercetare, asistență medicală specializată și educație profesională continuă, în conformitate cu standardele naționale și internaționale.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a subliniat importanța discipolilor și colaboratorilor USMF în condițiile actuale dificile, generate de pandemia de COVID-19. „Îmi doresc ca, împreună cu dumneavoastră, să consolidăm forța și credibilitatea întregului nostru sistem universitar, capabil să răspundă nevoilor prezentului și să pregătească studenții pentru perspectivele viitorului”, a declarat ministrul.

Cu ocazia sărbătorii, a fost organizată Gala Laureaților ce presupune o ceremonie de premiere a celor mai buni cercetători ai Almei Mater, precum și lansarea unui film documentar de scurt metraj și Caleidoscopul felicitărilor muzicale.

Pe parcursul a 75 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 42 de mii de medici și  farmaciști, dintre care peste 7000 activează în instituții medicale din străinătate. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice, amplasate în 88 de clinici și policlinici moderne, își fac studiile peste 7300 de tineri din Republica Moldova și din alte 33 de țări ale lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Mon
29
Tue
22
Wed
24
Thu
26
Fri
26

Curs oficial BNM 01 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2832 -0.0000
USD 17.9234 -0.0000
RON 4.3242 -0.0000
UAH 0.6668 -0.0000
RUB 0.2450 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău