Ușile blocate – pericol iminent pentru copii
-
24 Martie 2015 11:32
Aproape în fiecare zi un copil de până la 5 ani rămâne singur în locuință cu ușa de la intrare blocată.
Aceasta se întâmplă după ce adultul iese din casă, iar ușa se blochează din cauza curentului sau chiar copilul o încuie jucându-se la lacăt. Salvatorii, cei care intervin în majoritatea cazurilor, atenționează părinții că asemenea situații sunt extrem de periculoase pentru sănătatea și viața copilului, pentru că micuții nu conștientizează pericolele din casă la care sunt expuși.
Potrivit datelor Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, de la începutul anului în 63 de cazuri familiile au avut nevoie de intervenția salvatorilor pentru a debloca ușa locuinței în care a rămas un copil de unul singur, după ce, din neatenție, ușa de la intrare s-a blocat. Recent, într-o singură zi au existat patru cazuri, iar în unul dintre ele în casă a rămas un copil de un an și șase luni, iar aragazul din bucătărie era pornit. Din fericire, salvatorii au reușit să intervină în timp util.
Șeful adjunct de la Detașamentul salvare deblocare nr.1, Sergiu Băbănuță, a declarat pentru IPN că în experiența sa au existat și cazuri în care un copil rămas singur în casă s-a electrocutat de la fierul de călcat. În cele mai multe cazuri adulții nu își recunosc vina și spun că au ieșit doar pentru câteva clipe, fie să vorbească cu un vecin în scară, fie să ducă gunoiul sau cu alte treburi. Există cazuri în care ușa se închide de la curent și lacătul se încuie automat. Totuși, de cele mai mult ori copiii, rămânând singuri în locuință, se apropie de ușă și o încuie, iar apoi nu o mai pot discuia. Sergiu Băbănuță a menționat că micuții nu sunt conștienți de pericolele existente în locuință și se pot apropia de prize, electrocasnice sau să se joace cu chibriturile. De multe ori, văzând că nimeni nu este acasă, copiii se sperie și se apropie de geam sau chiar încearcă să iasă pe geam, iar aici pericolele sunt iminente.
Specialiștii avertizează adulții să nu lase copiii fără supraveghere și le recomandă în cazul în care s-au pomenit în asemenea situații să solicite imediat ajutor, apelând la numerele de urgență 901, 902 și 903. Până la sosirea salvatorilor, este indicat să aibă contact permanent cu copilul, să-i vorbească cu glas blând și în niciun caz să nu-l certe sau să-l amenințe. De asemenea, se recomandă amplasarea lacătelor cât mai sus, instalarea lacătelor care se încuie cu cheie, nu automat sau cu zăvor, iar cheile să fie ținute mai departe de copii.
Informații despre cum poate fi protejat copilul în diferite situații pot fi găsite și pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă din Republica Moldova). De 6 ani proiectul, în colaborare cu autoritățile, atenționează părinții despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.