Ursula von der Leyen vine astăzi la Chișinău. Va fi semnat acordul care prevede debursarea altor 105 milioane de euro până la sfârșitul acestui an
-
12 Octombrie 2023 14:50
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine astăzi, la Chișinău, pentru a evalua progresele Rep. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen va discuta cu președinta Maia Sandu, și cu premierul Dorin Recean despre continuarea sprijinului UE pentru Republicii Moldova. Înainte de conferința de presă comună a celor doi oficiali, va fi semnat Amendamentul nr. 2 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Rep. Moldova. Conform documentului, până la sfârșitul acestui an, vor fi debursate alte 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, parte din pachetul de asistență a Uniunii Europene de 250 milioane anunțate anul trecut, potrivit unui comunicat al președinției, transmite Radio Chișinău.
Vizita Ursulei von der Leyen la Chișinău are loc înainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind extinderea, care va fi prezentat în prima jumătate a lunii noiembrie.
Președinta Comisiei Europene a mai fost în Rep. Moldova pe 1 iunie 2023, când a participat, alături de alți aproape 50 de șefi de state și de guverne, la al doilea summit al Comunității Politice Europene găzduit în localitatea Bulboaca.
Șefa Executivului European a vizita Rep. Moldova și în noiembrie 2022, anunțând atunci despre oferirea unui sprijin de circa de 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice, dintre care 50 de milioane suport bugetar pentru compensarea facturilor.
Amintim că Rep. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022, iar peste trei luni a primit statutul de țară candidată. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul acestui an, dacă vor fi îndeplinite cele nouă condiții cerute de Comisia Europeană și necesare pentru deschiderea negocierilor.
Justiția, combaterea corupției și crimei a organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului sunt domeniile ce trebuie reformate incluse în condiționalitățile Comisiei.
La un an de la obținerea statutului de țară candidată, Chișinăul a reușit îndeplinirea a trei din cele nouă recomandări. Autoritățile de la Bruxelles susțin că Rep. Moldova a făcut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restanțieră pe domeniul justiției.