Ursula von der Leyen solicită statelor membre să extindă sancțiunile împotriva Belarusului: Instrumentalizarea migranților în scopuri politice, inacceptabilă

  • 09 Noiembrie 2021 10:40
Ursula von der Leyen solicită statelor membre să extindă sancțiunile împotriva Belarusului: Instrumentalizarea migranților în scopuri politice, inacceptabilă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, luni, adoptarea de îndată de către statele membre a regimului extins de sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la încercarea puterii de la Minsk de a crea un incident major prin împingerea a sute de migranți la frontiera cu Polonia, transmite caleaeuropeana.ro.

„Solicit statelor membre să aprobe în sfârșit regimul extins de sancțiuni împotriva autorităților belaruse responsabile de acest atac hibrid. UE va analiza în special modalitățile de sancționare, inclusiv prin includerea pe lista neagră, a companiilor aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat.

Șefa Comisiei Europene a cerut, totodată, Belarsului să „înceteze să pună în pericol viețile oamenilor”. 

„Instrumentalizarea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă. Autoritățile belaruse trebuie să înțeleagă că exercitarea de presiuni asupra Uniunii Europene în acest mod, printr-o instrumentalizare cinică a migranților, nu le va ajuta să își atingă scopurile”, a precizat aceasta. 

von der Leyen a mai declarat că a discutat cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, cu prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și cu prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru a le transmite solidaritatea UE și pentru a discuta cu aceștia despre măsurile pe care UE le poate lua pentru a-i sprijini în eforturile lor de a face față acestei crize.

De asemenea, aceasta a anunțat că vicepreședintele Comisiei Margaritis Schinas, în coordonare cu Înaltul Reprezentant/vicepreședinte Josep Borrell, se va deplasa în zilele următoare în principalele țări de origine și de tranzit „pentru a se asigura că acestea acționează pentru a preveni ca propriii lor cetățeni să cadă în capcana întinsă de autoritățile belaruse”.

În cele din urmă, Ursula von der Leyen a mai precizat că Executivul european va analiza, împreună cu ONU și cu agențiile sale specializate, modalitățile de prevenire a declanșării unei crize umanitare și de a se asigura că migranții pot fi returnați în siguranță în țara de origine, cu sprijinul autorităților din țările lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău