Ursula von der Leyen și Charles Michel merg să discute cu Erdogan o resetare a relațiilor UE cu Turcia

  • 06 Aprilie 2021 14:32
Ursula von der Leyen și Charles Michel merg să discute cu Erdogan o resetare a relațiilor UE cu Turcia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, sunt așteptați marți în Turcia pentru discuții cu președintele Recep Tayyip Erdogan, profitând de o perioadă de acalmie în tensiunile cu Ankara pentru a încerca o resetare a relațiilor, transmite dpa.

În Turcia, liderii europeni mai au programate întâlniri cu reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație și ai altor organisme ONU.

Foarte probabil, aceste discuții se vor referi la sprijinul financiar al UE pentru refugiații sirieni în Turcia, precum și la recenta retragere a Ankarei din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

Luna trecută, liderii UE s-au oferit să ia în discuție o modernizare a Uniunii vamale semnate cu Turcia în 1995 și prelungirea acordului în domeniul migrației, în măsura în care Ankara va continua să se implice 'constructiv'.

Cele 27 de state membre au avertizat, totuși, că sunt pregătite în continuare să aplice sancțiuni dacă Turcia reia explorările energetice 'ilegale' în Mediterana de Est.

În cea mai recentă acutizare a unei dispute îndelungate, Turcia a intrat în conflict cu Grecia și Cipru, membre UE, în privința frontierelor maritime și a zăcămintelor de gaze naturale din Mediterana de Est.

Tensiunile s-au calmat spre finalul anului 2020.

În ciuda îngrijorărilor legate de situația statului de drept și de reprimarea oponenților politici în Turcia în urma puciului eșuat din 2016, Uniunea Europeană și Ankara rămân parteneri comerciali majori, cu interese de securitate comune.

Blocul comunitar cooperează cu Turcia și pentru a stopa migrația ilegală. În 2016, Turcia a promis că își va închide granițele și îi va lua înapoi pe migranții ajunși pe insulele grecești, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău