Ursula von der Leyen promite un răspuns ''calibrat'' al UE în fața distorsiunilor create de subvențiile americane

  • 04 Decembrie 2022 19:00
Ursula von der Leyen promite un răspuns ''calibrat'' al UE în fața distorsiunilor create de subvențiile americane

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis duminică un răspuns ''corespunzător și bine calibrat'' al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenței în urma subvențiilor masive pe care administrația președintelui SUA Joe Biden dorește să le acorde companiilor americane, consemnează Agerpres.

Legea de Reducere a Inflației (Inflation Reduction Act - IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiții de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanțării construcției de uzine, de eoliene și panouri solare, precum și achiziției de vehicule electrice, cu condiția ca acestea să fie produse în SUA.

Dar UE consideră aceste ajutoare excepționale ca fiind contrare regulilor convenite în comerțul internațional și de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creșterii prețurilor la energie.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ''război comercial'' cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susținut la Colegiul Europei din Bruges.

Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanțare pentru o politică industrială comună și cooperarea cu autoritățile americane în chestiuni cheie, precum tranziție verde și materiile prime critice.

''Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat și bine calibrat Legii de Reducere a Inflației. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina) ? Nu, acest lucru nu ne interesează și la fel nici pe americani'', a indicat șefa Comisiei Europene.

În opinia sa există o ''simetrie surprinzătoare'' între această lege din SUA și Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ''cele mai mari și mai avansate economii ale lumii să se miște acum în aceeași direcție''.

Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susținătoare a ''cooperării în locul confruntării'' cu Washingtonul și a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administrația președintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democrați cât și republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău