Ursula von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea sa și a lui Charles Michel de la Ankara cu Erdogan (presă)

  • 07 Aprilie 10:25
Ursula von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea sa și a lui Charles Michel de la Ankara cu Erdogan (presă)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marți la Ankara pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că șefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbați, comentează miercuri Washington Post, citat de Agerpres.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel și Erdogan se așază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se așeze.

Șefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta și părând a spune un 'eh'.

În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câțiva metri distanță, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obișnuit.

"'Eh' este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relația UE-Turcia", a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, președintele delegației PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El și-a însoțit postarea cu hashtag-uri precum 'dați-i și ei un loc' sau 'drepturile femeilor'.

O altă eurodeputată, olandeza Sophie in 't Veld, a reamintit că la întâlnirile dintre Erdogan și precedenții doi șefi ai UE, ambii bărbați, cei trei lideri au stat unul lângă altul, în scaune de același rang diplomatic.

"Nu a fost o coincidență. A fost deliberat", a scris ea pe Twitter, unde unii utilizatori au explicat totuși incidentul mai degrabă prin nevoia de distanțare socială decât prin protocol.

"De ce nu a spus nimic președintele Consiliului European?", s-a întrebat eurodeputata.

Vizita liderilor UE la Ankara fusese deja criticată în sine, pentru că a venit la două săptămâni după ce Erdogan a retras Turcia din tratatul internațional pentru prevenirea violenței împotriva femeilor, cunoscut și drept Convenția de la Istanbul. Aliații lui Erdogan au spus că decizia nu înseamnă un regres în privința drepturilor femeilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, și președintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt tratați în mod obișnuit ca având același rang.

Înainte de acest moment stânjenitor, cei trei lideri au stat de altfel împreună la fotografii, Von der Leyen în stânga lui Erdogan, iar Michel în dreapta, aceasta fiind reprezentarea standard a statutului lor. Numai apoi Von der Leyen s-a văzut lăsată la o parte, comentează Washington Post.

Acest video oficial al UE a fost filmat din spatele șefei CE, astfel că întregul moment este surprins din perspectiva sa.

După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația drepturilor femeilor în Turcia.

"Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul", le-a spus ea jurnaliștilor.

Acest tratat este despre "protejarea femeilor și copiilor împotriva violenței. Iar (retragerea) este cu siguranță un semnal prost în acest moment", a adăugat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
16,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău