Ursula von der Leyen lansează un nou plan de creștere a competitivității UE, dar anunță că scopul rămâne o „economie socială de piață”
-
09 Septembrie 19:20
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat astăzi, 9 septembrie, noul plan de creștere a competitivității UE elaborat de Mario Draghi. Șefa executivului UE a anunțat însă că, deși Europa e în pierdere rapidă de competitivitate față de SUA și China, scopul noilor politici este o „economie socială de piață”, scrie G4media.
„Eforturile noastre în materie de competitivitate trebuie să meargă mână în mână cu creșterea prosperității pentru toată lumea din Europa. Toate transformările pe care le vom pune în mișcare trebuie să fie echitabile. Ne putem baza pe modelul nostru social de mare succes – economia socială de piață”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Analiști și lideri ai mediului de afaceri au pus lipsa de competitivitate a UE din ultimele două decenii inclusiv pe seama îndepărtării guvernelor europene de la regulile economiei de piață, în paralel cu un intervenționism tot mai puternic în numele echității sociale.
Ursula von der Leyen a mai spus că „singura modalitate de a ne asigura competitivitatea pe termen lung este renunțarea la combustibilii fosili și trecerea la o economie curată, competitivă și circulară”.
Raportul Draghi a făcut și el referire pe larg la ecologie, dar a arătat că UE trebuie să găsească soluții pentru a scădea povara prețurilor pentru cetățeni și companii.
„Pentru a fi competitivi, trebuie să stăpânim tranziția către curat și digital. După cum știți, în primul meu mandat am pus bazele acestei tranziții, cea curată și digitală. Acum este timpul să o ducem la bun sfârșit. Trebuie să sprijinim industria noastră să treacă prin decarbonizare prin inovare și să transformăm acest lucru într-un avantaj competitiv. De aceea, trebuie să acționăm asupra tuturor pârghiilor principale care ne stau la dispoziție: scăderea prețurilor la energie; mobilizarea investițiilor publice și private; îmbunătățirea mediului de afaceri și reducerea birocrației inutile”, a mai declarat von der Leyen.
Uniunea Europeană are nevoie de o politică fiscală și industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide (prin eliminarea pe cât posibil a unanimității cerute în Consiliul UE), de scăderea accelerată a birocrației și de investiții masive făcute în comun dacă vrea să recupereze decalajele economice față de Statele Unite ale Americii și China, arată un raport mult așteptat realizat de fostul premier italian Mario Draghi la cererea Comisiei Europene.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, propunerile prezentate în raport ar necesita anual o finanțare suplimentară cuprinsă între 750 și 800 de miliarde de euro.
În urmă cu un an, Comisia Europeană i-a cerut lui Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, unul dintre cei mai respectați economiști la nivel global, să realizeze un raport privind modul în care UE poate să-și mențină competitivitatea economică.
Draghi a arătat în raport că UE are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro pe an, până la 5% din PIB – mult mai mari chiar și decât cele 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.