Ursula von der Leyen, la Summitul Comunității Politice Europene de la Granada: Din Dublin până la Chișinău îi transmitem lui Putin că nu tolerăm agresiunea asupra unor state suverane

  • 05 Octombrie 2023 17:03
Ursula von der Leyen, la Summitul Comunității Politice Europene de la Granada: Din Dublin până la Chișinău îi transmitem lui Putin că nu tolerăm agresiunea asupra unor state suverane

Războiul din Ucraina și sprijinul pentru această țară victimă a agresiunii ruse, problemele energetice și situația din Armenia sunt principalele subiecte de pe agenda celui de al treilea Summit al Comunității Politice Europene care a început astăzi, 5 octombrie, în orașul spaniol Granada, transmite Radio Chișinău.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primul lider care a ajuns la summitul Comunității Europene de la Granada Spania. În declarațiile sale de la începutul reuniunii acesta a vorbit despre nevoia stringentă a Ucrainei de a face rost de scuturi defensive împotriva atacurilor Rusiei care se vor intensifica la iarnă, dar și despre efortul de păstrare a unității în întreaga Europa în fața războiului informațional din partea Moscovei.

„Cea mai mare provocare în prezent este păstrarea unității, nu doar în UE ci în întreaga Europă pentru că Rusia va ataca cu dezinformare și cu falsuri. Al doilea lucru important este ca Ucraina să aibă arme defensive la iarnă, pentru că atunci vom avea multe atacuri cu rachete rusești, drone iraniene…”, a spus Zelenski.

Congresul american a aprobat zilele trecute bugetul țării, fără a include ajutoarele financiare de 24 de miliarde de dolari, promise de președintele Joe Biden, pentru Ucraina. Liderul de la Kiev a declarat în acest sens că în continuare are încredere în susținerea liderului de la Washington.

Și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell și-a manifestat speranța că SUA vor reveni la decizia legată de sprijinul pentru Ucraina.

„Ucraina are nevoie de sprijinul Uniunii Europene, pe care îl vor avea, și noi vom mări acest sprijin dar au nevoie și de susținerea SUA. Speranța noastră, a ucrainenilor și a tuturor celor care nu vor să îl vadă pe Putin învingător este să încerce să inbfluențeze SUA pentru a-și revedea decizia și a continua să suțină Ucraina”, a menționat Borrell.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat despre un pachet în valoare de 50 de milioane de euro pentru Ucraina pe care UE îl pregătește.

„Am fost în Kiev să susținem Ucraina și să transmitem un mesaj puternic lui Putin că din Dublin până la Chișinău că nu tolerăm agresiunea asupra unor state suverane. Un alt subiect important va fi energia. Într-adevăr am avut o criză severă în acest sector ca urmare a șantajului Rusiei. Dar cel mai important avem toate stocurile pline și am creat o platformă comună pentru a cumpăra gaz împreună, cu membri nu doar cele 27 de membre ale UE dar și Norvegia, Ucraina. Moldova sau Serbia… Am reușit să scăpăm de dependența energetică față de Rusia”, a punctat Ursula von der Leyen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat acțiunile ofensiva Azerbaidjanului în enclava Nagorno-Karabah drept șocantă, a declarat că UE va susține Armenia în a face față valului de refugiați. 

Mâine, 6 septembrie tot la Granada va avea loc o reuniune informală a celor 27 de membri ai Consiliului European în care se va discuta despre extinderea Uniunii Europene. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău