Ursula von der Leyen: Europa trebuie să plafoneze prețul gazului rusesc / Rusia amenință că va sista furnizarea de petrol și gaz natural pentru țările care îi impun plafoane de preț

  • 02 Septembrie 15:43
Ursula von der Leyen: Europa trebuie să plafoneze prețul gazului rusesc / Rusia amenință că va sista furnizarea de petrol și gaz natural pentru țările care îi impun plafoane de preț

A sosit momentul să fie stabilită o plafonare a prețului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor președintelui Vladimir Putin de a manipula piața europeană a energiei, a afirmat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters. Rusia amenință că va sista furnizarea de petrol și gaz natural pentru țările care îi impun plafoane de preț.

Europa trebuie să plafoneze prețul gazului rusesc, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

De asemenea, președintele Comisiei Europene a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepționale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiți pentru sprijinirea companiilor și a cetățenilor vulnerabili.

"Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a prețului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european și există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepționale, ca măsură de urgență într-un moment de criză", le-a spus jurnaliștilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania.

Pe data de 9 septembrie, miniștrii Energiei din UE se vor reuni pentru a discuta răspunsul lor la creșterea prețurilor.

"În ultimele luni am lucrat din greu la nivel european pentru a lupta contra manipulărilor președintelui Vladimir Putin. Am convenit capacități comune de stocare a gazelor și până acum gradul de umplere este de 80%, în medie, cu două luni mai devreme decât ne așteptam". Iar Norvegia exportă în UE o cantitate de gaze mai mare decât cea livrată de Rusia, a declarat Ursula von der Leyen.

Oficialul a adăugat: "Dar toate acestea nu sunt suficiente: vedem că piața electricității nu mai funcționează din cauza perturbărilor masive provocate de manipulările președintelui Putin. Rusia optează acum mai degrabă să ardă gazele decât să livreze Europei volumele contractate".

Rusia amenință că va sista furnizarea de petrol și gaz natural pentru țările care îi impun plafoane de preț

Rusia a amenințat vineri că va înceta să vândă petrol și gaz natural acelor țări care-i impun plafoane de preț pentru aceste resurse energetice, plafoane despre care Moscova consideră în plus că vor destabiliza semnificativ piața globală, transmite Reuters.

''Companiile care impun plafoane de preț nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmând afirmații asemănătoare făcute în ziua anterioară de vicepremierul rus Aleksandr Novak.

''Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu sunt de piață'', a insistat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Miniștrii de finanțe ai statelor din G7 se întâlnesc vineri prin videoconferință și ar putea conveni impunerea unui plafon de preț pentru petrolul cumpărat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova își finanțează armata în războiul contra Ucrainei.

Uniunea Europeană a convenit în luna mai instituirea progresivă a unui embargou parțial asupra petrolului și produselor petroliere rusești.

Declarația lui Dmitri Peskov s-a referit numai la exporturile de petrol. Între timp însă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a sosit momentul ca Uniunea Europeană să impună plafoane tarifare și pentru gazul natural rusesc, anunțând totodată că UE a reușit să-și umple depozitele de gaz la 80% din capacitate.

Reacționând după această declarație a președintei executivului comunitar, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a transmis că dacă UE va lua o asemenea măsură, Rusia îi va sista livrările de gaz natural. ''Pur și simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa'', a scris Medvedev pe Telegram.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău