Ursula von der Leyen estimează că un acord comercial UE-SUA ar putea fi convenit în câteva săptămâni

  • 22 Ianuarie 18:30
Ursula von der Leyen estimează că un acord comercial UE-SUA ar putea fi convenit în câteva săptămâni

Finalizarea unui acord comercial între SUA și UE este posibilă în ''câteva săptămâni'', a declarat miercuri la Davos președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunț ce vine în urma amenințărilor repetate ale Washingtonului privind instituirea de taxe vamale asupra automobilelor europene dacă UE nu acceptă un astfel de acord, scrie Agerpres.

''Pe ansamblu, am avut o conversație foarte bună'' cu președintele american Donald Trump, a spus Von der Leyen în fața presei la forumul de la Davos, scrie France Presse. ''Prevedem că vom avea în câteva săptămâni un acord pe care-l vom putea semna împreună'', a asigurat ea, precizând că o astfel de înțelegere va acoperi atât comerțul cât și sectoarele tehnologic și energetic.

''Nu este o idee bună să ne angajăm în diferende comerciale luni la rând și ne-am așezat amândoi împreună pentru a negocia și a găsi soluții'', a continuat șefa executivului comunitar, după ce președintele american a amenințat cu instituirea unor taxe vamale asupra produselor europene.

''Dacă nu putem să facem un acord comercial (cu UE), va trebui să punem o taxă de 25% asupra mașinilor lor'', a afirmat Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

Dar secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a legat amenințarea la adresa europenilor privind instituirea de taxe vamale nu de un acord comercial, ci de taxarea sectorului digital, un subiect foarte conflictual între SUA și unele țări europene.

Ursula von der Leyen a mai spus în fața presei că ''indiferent care ar fi subiectele negociate, va exista o nouă abordare'' față de cea practicată de predecesorul ei, Jean-Claude Juncker.

Anterior, într-un interviu la CNBC, Trump a afirmat că ''Jean-Claude era un prieten, dar, sincer, era foarte greu să te înțelegi cu el''. Președintele american s-a declarat în schimb mulțumit de prima sa întâlnire cu Ursula von der Leyen, care s-a desfășurat marți la Davos.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27
Cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:4,6 m/s
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
20
Mon
22

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău