Ursula von der Leyen estimează că un acord comercial UE-SUA ar putea fi convenit în câteva săptămâni

  • 22 Ianuarie 18:30
Ursula von der Leyen estimează că un acord comercial UE-SUA ar putea fi convenit în câteva săptămâni

Finalizarea unui acord comercial între SUA şi UE este posibilă în ''câteva săptămâni'', a declarat miercuri la Davos preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţ ce vine în urma ameninţărilor repetate ale Washingtonului privind instituirea de taxe vamale asupra automobilelor europene dacă UE nu acceptă un astfel de acord, scrie Agerpres.

''Pe ansamblu, am avut o conversaţie foarte bună'' cu preşedintele american Donald Trump, a spus Von der Leyen în faţa presei la forumul de la Davos, scrie France Presse. ''Prevedem că vom avea în câteva săptămâni un acord pe care-l vom putea semna împreună'', a asigurat ea, precizând că o astfel de înţelegere va acoperi atât comerţul cât şi sectoarele tehnologic şi energetic.

''Nu este o idee bună să ne angajăm în diferende comerciale luni la rând şi ne-am aşezat amândoi împreună pentru a negocia şi a găsi soluţii'', a continuat şefa executivului comunitar, după ce preşedintele american a ameninţat cu instituirea unor taxe vamale asupra produselor europene.

''Dacă nu putem să facem un acord comercial (cu UE), va trebui să punem o taxă de 25% asupra maşinilor lor'', a afirmat Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

Dar secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a legat ameninţarea la adresa europenilor privind instituirea de taxe vamale nu de un acord comercial, ci de taxarea sectorului digital, un subiect foarte conflictual între SUA şi unele ţări europene.

Ursula von der Leyen a mai spus în faţa presei că ''indiferent care ar fi subiectele negociate, va exista o nouă abordare'' faţă de cea practicată de predecesorul ei, Jean-Claude Juncker.

Anterior, într-un interviu la CNBC, Trump a afirmat că ''Jean-Claude era un prieten, dar, sincer, era foarte greu să te înţelegi cu el''. Preşedintele american s-a declarat în schimb mulţumit de prima sa întâlnire cu Ursula von der Leyen, care s-a desfăşurat marţi la Davos.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chişinău
21,06 °C
cer senin
Umiditate:15 %
Vint:1 m/s
Thu
14 °C
Fri
13 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 09 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1290 -0.0724
USD 18.5163 -0.0520
RON 4.1626 -0.0180
UAH 0.6787 -0.0068
RUB 0.2447 -0.0013
Arhivă Radio Chișinău