Ursula von der Leyen: Drumul de reconstrucție al Ucrainei este, în același timp, drumul său către UE

  • 25 Octombrie 2022 13:54
Ursula von der Leyen: Drumul de reconstrucție al Ucrainei este, în același timp, drumul său către UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deschis astăzi alături de cancelarul german, conferința internațională pentru reconstrucția și modernizarea Ucrainei, prilej cu care i-a invitat pe toți donatorii internaționali să sprijine cu „fiecare euro, fiecare dolar, fiecare liră sterlină, fiecare yen” reconstrucția Ucrainei, fiind o investiție în „valorile democratice din întreaga lume”. În calitate de țară candidată la blocul comunitar, președinta Executivului European a reiterat importanța integrării eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei ca parte a parcursului său către Uniunea Europeană.

„Acum este momentul să punem platforma dedicată reconstrucției Ucrainei în acțiune, împreună cu donatorii internaționali, cu întreprinderile internaționale și, bineînțeles, cu societatea civilă. Nu avem timp de pierdut. Amploarea distrugerilor este uluitoare. Banca Mondială estimează costul pagubelor la 350 de miliarde de euro. Aceasta este cu siguranță mai mult decât poate oferi o țară sau o Uniune de una singură. Avem nevoie de toată lumea la bord. G7, Uniunea Europeană, Europa, parteneri puternici precum Statele Unite, Canada, Japonia, Regatul Unit, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și mulți alții”, a transmis aceasta în discursul său inaugaral. 

otrivit oficialului european, platforma de coordonare despre care comunitatea internațională a discutat în ultimele luni trebuie să pornească la drum cât mai curând posibil, „de preferință înainte de sfârșitul anului sau la începutul anului viitor”.

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat în discursul de astăzi că Executivul European este pregătit să asigure secretariatul platformei. 

„Ucraina are o viziune foarte clară și a decis să devină membră a Uniunii Europene. Ucraina a obținut statutul de candidat. Cu ajutorul și reabilitarea în curs de desfășurare, Ucraina va combina investițiile și reformele cu scopul de a deveni o parte vibrantă a viitorului durabil și digital al Europei. Drumul spre reconstrucție este, în același timp, drumul Ucrainei spre viziunea sa. Este o ancoră puternică pentru a deveni o țară modernă și prosperă”, a mai subliniat Ursula von der Leyen. 

În finalul discursului său, președinta Comisiei Europene i-a invitat pe donatori să sprijine Ucraine cu „fiecare euro, fiecare dolar, fiecare liră sterlină, fiecare yen”: „Toate investițiile în Ucraina reprezintă o investiție în valorile democratice din întreaga lume. Reconstrucția Ucrainei este, de asemenea, o declarație, că națiunile libere și democratice din această lume sunt unite și că ne apărăm valorile.”

„Această conferință are ca scop crearea unui Plan Marshall pentru secolul XXI”, a declarat liderul german, în deschiderea conferinței de la Berlin, co-găzduită în calitate de președinție a G7 alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Angajamentul față de Ucraina în calitate de membru al UE este una dintre cele mai importante decizii geopolitice ale timpului nostru”, a adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău