Ursula von der Leyen, discurs la Adunarea consacrată deceniului digital al Europei: Credem într-o tranziție digitală centrată pe om

  • 01 Iunie 2021 17:51
Ursula von der Leyen, discurs la Adunarea consacrată deceniului digital al Europei: Credem într-o tranziție digitală centrată pe om

Până în 2030, Uniunea Europeană ar putea avea 20 de milioane de specialiști IT, trei din patru companii ar putea utiliza inteligența artificială, iar toți cetățenii UE ar trebui să aibă acces la dosare electronice de sănătate, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la adunarea consacrată deceniului digital al Europei, informează comunicatul oficial, potrivit CaleaEuropeană.ro.

„Adunarea digitală din acest an este foarte oportună. Cu nici trei luni în urmă, am prezentat viziunea noastră privind transformarea digitală a Europei până în 2030. Este vorba despre direcția în care dorim să ajungem. Și cine vrem să fim. O numim busola noastră digitală”, a transmis aceasta, potrivit sursei citate.

Reamitim că, în perioada 1-2 iunie 2021, Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene vor găzdui Adunarea privind Agenda digitală, care va fi dedicată anul acesta deceniului digital al Europei.

Acest eveniment la nivel înalt se va axa pe obiectivele pe care și le-a fixat UE pentru 2030 în cadrul deceniului digital și pe programul Europa digitală, un nou program de finanțare în valoare de 7,5 miliarde EUR, destinat implementării de proiecte digitale europene

Șefa executivului european a amintit că, pentru a face față provocărilor erei digitale, Uniunea Europeană trebuie să facă progrese pe toate cele patru fronturi.

„În primul rând, competențele: până în 2030, ne dorim, de exemplu, ca în UE să fie angajați 20 de milioane de specialiști IT. În al doilea rând, infrastructurile: până în 2030, ne dorim conectivitate gigabit pentru toate gospodăriile și 5G în toate orașele și satele. În al treilea rând, transformarea digitală a întreprinderilor: până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze cloud, big data și inteligența artificială. Și în al patrulea rând: serviciile publice digitale. Până în 2030, toți cetățenii UE ar trebui să aibă acces la dosare electronice de sănătate”, a punctat președinta. 

Mai mult, Ursula von der Leyen a declarat că peste 20 de state membre au testat cu succes certificatul digital COVID-19, prin care toți cei care au s-au vaccinat sau prezintă un rezultat negativ la testul COVID ori au trecut deja prin boală, pot obține certificatul european. Acesta este gratuit și trebuie să fie recunoscut peste tot în UE. Este un exemplu concret al modului în care oamenii beneficiază de progresul digital în UE.

„Certificatul digital este un prim exemplu de instrumente digitale ce reprezintă valorile noastre: UE pune preț pe confidențialitate. Nu vor fi schimbate sau păstrate date cu caracter personal. UE este incluzivă. Și cei care nu sunt vaccinați, pot obține un certificat digital pentru testare sau recuperare. Cine nu are un smartphone, îl poate obține pe hârtie. Cu ajutorul certificatului, dorim să ajutăm oamenii să circule liber în perioada pandemiei”, a explicat ea. 

Președinta Comisiei Europene a subliniat că UE își dorește să asigure încrederea cetățenilor, să protejeze utilizatorii online și să permită tuturor să își controleze identitatea online și să interacționeze cu guvernele și întreprinderile, în întreaga UE.

„Nimeni nu ar trebui să fie obligat să ofere mai multe date decât este necesar pentru scopul propus. Credem într-o tranziție digitală centrată pe om. Dorim să ascultăm cât mai multe opinii. De la cetățeni, societatea civilă, întreprinderi și administrații. Apoi dorim să consacrăm aceste principii într-o declarație solemnă a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei”, a adăugat aceasta. 

În finalul mesajului său, Ursula von der Leyen a declarat că principiile digitale ale Europei trebuie să ghideze acțiunile și inițiativele și a amintit că, cu doar câteva săptămâni în urmă, UE a  propus noul cadru juridic privind inteligența artificială, fiind primul cadru de acest fel, la nivel mondial. 

„Inteligența artificială este încă un exemplu al ambiției noastre. Îmbrățișăm noile tehnologii, dar rămânem fideli valorilor noastre, stabilind noi standarde pentru piața noastră unică, invitându-i pe alții din întreaga lume să ne urmeze. De aceea, mă bucur să văd cum tot mai multe companii private folosesc deja noile tehnologii. Europa dorește să îmbine progresul digital cu responsabilitatea”, a mai spus ea.

„În calitate de europeni, dorim să fim liderii mondiali a unei transformări digitale care pune oamenii în centrul său”, a conchis președinta Comisiei Europene. 

Programul Europa digitală va fi subiectul central al celei de a doua zile a Adunării privind Agenda digitală. Cu un buget general de 7,5 miliarde EUR, programul are drept obiectiv consolidarea suveranității digitale a UE, dar și sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii – tranziția verde și transformarea digitală.

Programul va accelera redresarea economică și transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Acesta va finanța proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate.

În timpul evenimentului, reprezentanții sectorului și ai mediului de afaceri, inclusiv ai întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și ai startupurilor, precum și organismele guvernamentale vor avea posibilitatea de a afla mai multe despre posibilitățile pe care le oferă programul Europa digitală și de a primi orientări practice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău