Ursula von der Leyen, discurs despre starea UE: „Viitorul Republicii Moldova, al Ucrainei și al Balcanilor de Vest este în UE”

  • 13 Septembrie 2023 11:18
Ursula von der Leyen, discurs despre starea UE: „Viitorul Republicii Moldova, al Ucrainei și al Balcanilor de Vest este în UE”

Viitorul Republicii Moldova, al Ucrainei și al Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană, a declarat, astăzi, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Ea a făcut această declarație în discursul despre Starea Uniunii, ținut în Parlamentul European, ultimul discurs înainte de alegerile în structurile blocului comunitar, programate să aibă loc în vara anului viitor. Ursula von der Leyen a vorbit inclusiv despre perspectiva extinderii Uniunii Europene, până la un număr de peste 30 de state față de 27 cât are în prezent, transmite Radio Chișinău.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre extinderea Uniunii, în interesul strategic și de securitate al Europei, al protejării cetățenilor europeni, în condițiile în care unii încearcă să atace țări una câte una”. Printre țările care ar trebui să se regăsească în comunitatea europeană se numără atât Rep. Moldova, cât și Ucraina, potrivit șefei Comisiei Europene.

„Viitorul Ucrainei, al Balcanilor de Vest, viitorul Rep. Moldova este în Uniunea noastră. Și știu cât de importantă este perspectiva europeană pentru poporul georgian. Istoria ne cheamă acum să lucrăm la completarea Uniunii Europene. Trebuie să elaborăm o viziune pentru o extindere cu succes cu peste 500 de milioane de oameni care să trăiască într-o comunitate europeană liberă, democratică și prosperă, completată cu tinere democrații vibrante în care sistemul judiciar este independent, opoziția și jurnaliștii sunt respectați”, a spus Ursula von der Leyen.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, Ursula von der Leyen s-a referit la sprijinul pe care Bruxellesul va continua să îl ofere țării vecine,  menționând că Uniunea Europeană a decis extinderea mecanismului de protecție a cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului (peste 4 milioane de refugiați în prezent în UE), precum și alocarea a peste 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru reforme și investiții în reconstrucția Ucrainei.

În discursul ei de aproape o oră în fața deputaților europeni, Ursula von der Leyen a vorbit și despre resursele energetice folosite de Rusa drept arma și instrument de șantaj și a salutat unitatea și solidaritatea statelor europene care au reușit să reziste acestor amenințări și să reducă drastic consumul de gaze rusești.

„Vestea bună este că Europa a început să reducă prețurile la energie. Nu am uitat însă că Putin a folosit gazul ca armă, în mod deliberat, și modul în care a declanșat temerii despre posibilitatea unor deconectări totale și o criză energetică similară celei din anii 70. Mulți au crezut că nu vom supraviețui iarna trecută din cauza lipsei de energie. Dar am reușit. Am reușit pentru că am fost uniți și am cumpărat energie împreună dar, în același timp, diferit de anii 70, am folosit criza aceasta în a investi în energie regenerabilă și tranziție către energie verde”, a menționat Președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a făcut, de asemenea, referire și la perspectiva României și a Bulgariei de a fi parte a spațiului Schengen, fără nicio întârziere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău