Ursula von der Leyen cere Turciei să retragă migranții de la frontiera cu Grecia

  • 09 Martie 13:45
Ursula von der Leyen cere Turciei să retragă migranții de la frontiera cu Grecia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni, înaintea unor discuții la Bruxelles cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, că Ankara trebuie să retragă migranții și refugiații de la frontiera cu Grecia, relatează Reuters.

"Găsirea unei soluții la această situație va necesita eliminarea presiunii asupra graniței", a afirmat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

Ea a mai declarat că este urgent nevoie de garantarea dreptului la azil, de sprijinirea atât a Turciei, cât și a Greciei, și de mutarea persoanelor, în special a minorilor, blocate în insulele grecești pe Europa continentală.

Erdogan urmează să se întâlnească luni la Bruxelles cu liderii UE, în plină dispută cu blocul comunitar în privința migranților de la granița Turciei cu Grecia, potrivit DPA.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, ar urma să insiste în cadrul întrevederii cu Erdogan ca Turcia să revină la acordul comun privind refugiații semnat în 2016.

În schimb, Erdogan va cere cel mai probabil ajutor financiar suplimentar.

Erdogan a anunțat la 29 februarie că granița Turciei cu UE este deschisă pentru migranți, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului dintre Ankara și blocul comunitar.

Reprezentanții UE l-au acuzat în mod repetat pe președintele turc că vrea să șantajeze comunitatea internațională și să folosească criza migranților în acest scop.

Mii de migranți s-au îndreptat recent spre granița Turciei cu Grecia, unde trupele elene de frontieră i-au împiedicat să treacă.

Acordul UE-Turcia din 2016 prevede ca Ankara să prevină migrația ilegală spre blocul comunitar. În schimb, UE a promis șase miliarde de euro pentru îngrijirea refugiaților sirieni din Turcia.

O sursă europeană a dezvăluit joi pentru AFP că executivul european pregătește un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiații sirieni din Turcia și mai multe alte măsuri pentru a aplana tensiunile cu Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
14
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău