Ursula von der Leyen, către liderii G7: Trebuie să ne reducem vulnerabilitățile față de China, dar decuplarea de Beijing nu este în interesul nostru

  • 19 Mai 2023 17:15
Ursula von der Leyen, către liderii G7: Trebuie să ne reducem vulnerabilitățile față de China, dar decuplarea de Beijing nu este în interesul nostru

Politicile lumii democratice față de China trebuie să se schimbe pentru că Beijingul și-a schimbat abordarea, a atenționat vineri, la Hiroshima, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei sesiuni de lucru a summitului G7 consacrată politicii externe și de securitate a țărilor G7 și a Uniunii Europene. În același timp, șefa Comisiei Europene, care a prezentat recent principiile unei noi abordări europene față de China și l-a însoțit pe președintele francez Emmanuel Macron la Beijing, a apreciat că “decuplarea de China nu este în interesul nostru“, transmite caleaeuropeana.ro.

China a trecut de la “reformă și deschidere” la “securitate și control”, a spus von der Leyen, conform unui extras din intervențiile sale și difuzat de Comisia Europeană.

“China a devenit mai represivă acasă și mai asertivă în străinătate, în special în vecinătatea sa. Iar China a încheiat o “prietenie nelimitată” cu Rusia în ajunul invaziei brutale din Ucraina. În același timp, decuplarea de China nu este nici viabilă, nici în interesul nostru“, a spus ea.

 

 

Prin urmare, a insistat aceasta, ar trebui “să menținem deschise liniile de comunicare și să colaborăm cu China în domenii precum schimbările climatice, pregătirea pentru pandemii, stabilitatea financiară sau proliferarea nucleară. În același timp, trebuie să ne reducem vulnerabilitățile în relația noastră economică”.

Această abordare se regăsește în discursul privind relațiile UE-China susținut de von der Leyen în ajunul vizitei sale la Beijing, în care a precizat că dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”, punctând totodată că relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin.

În ceea ce privește calea de urmat, von der Leyen a precizat că vede cinci direcții de lucru: reziliența și competitivitatea economiilor și industriilor din țările democratice, reechilibrarea relației comerciale cu China, protejarea intereselor de securitate, colaborarea cu partenerii în chestiuni de politică externă și de securitate și crearea unei alternative la Inițiativa Drumul Mătăsii, și anume Parteneriatul pentru infrastructura globală și investiții (PGII) discutat la summitul G7 din Marea Britanie din 2021 și convenit la summitul G7 din Germania din 2022.

“Vom continua să solicităm Chinei să se abțină de la a sprijini războiul Rusiei. Și ne reafirmăm angajamentul nostru de nezdruncinat față de pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. Ne opunem în mod colectiv oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului, în special prin forță”, a spus von der Leyen, abordând un subiect dificil în cadrul relației transatlantice în ultima perioadă, ca urmare a poziției președintelui francez Emmanuel Macron care a precizat că Europa nu trebuie să se adapteze la “ritmul american” sau la “o reacție exagerată a Chinei” cu privire la Taiwan.

Prezent la același summit G7 de la Hiroshima, și președintele Consiliului European Charles Michel a susținut că este în interesul UE să mențină o cooperare “stabilă și constructivă” cu China.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău