Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc

  • 06 Iulie 2022 14:11
Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Șefa executivului european a declarat că Comisia intenționează să anunțe planuri de urgență la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenței de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această țară a declanșat sancțiuni europene împotriva Moscovei, care a reacționat prin blocarea unor livrări.

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, față de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Președinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziției Uniunii către energia regenerabilă, deși Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susținut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independența față de combustibilii fosili rusești".

Concurența continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească prețurile și să îl finanțeze pe președintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău