Ursula von der Leyen avertizează: Fiecare euro și fiecare cent din bugetul UE trebuie cheltuit în conformitate cu principiile statului de drept

  • 08 Noiembrie 2021 13:42
Ursula von der Leyen avertizează: Fiecare euro și fiecare cent din bugetul UE trebuie cheltuit în conformitate cu principiile statului de drept

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs în cadrul Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene, prilej cu care a subliniat uniciatea bugetului european ce are ca scop să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic, dar și un lider global în materie de digitalizare, scrie caleaeuropeana.ro.

„Comisia Europeană tocmai a început să pună în aplicare cel mai mare pachet de măsuri finanțat vreodată în cadrul bugetului UE: Mă refer la bugetul multianual și la NextGenerationEU, planul nostru de redresare. În prețuri curente, este vorba despre 2.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Aceasta nu este doar o cifră impresionantă. Este o declarație despre ambițiile noastre pentru viitorul Uniunii noastre”, a transmis președinta Executivului European.

Ursula von der Leyen atenționează că un buget de o asemenea dimensiune vine cu o responsabilitate uriașă.: „În timp ce Uniunea noastră investește mai mult ca niciodată pentru a avansa redresarea noastră colectivă, trebuie să avem grijă în mod special ca acești bani să fie utilizați în mod corespunzător și eficient. Trebuie să ne asigurăm că fiecare euro și fiecare cent este cheltuit în conformitate cu scopul său adecvat și în conformitate cu principiile statului de drept. Acesta nu este doar un ingredient vital al democrațiilor noastre. De asemenea, creează încredere pentru investitori și întreprinderi în acest moment crucial.”

Astfel, acesta este motivul pentru care s-a convenit asupra unui nou mecanism de condiționalitate: „Acest mecanism se află chiar în centrul NextGenerationEU și al bugetului european. Aștept cu nerăbdare decizia Curții de Justiție cu privire la acest mecanism. Aceasta va aduce claritate pentru toată lumea din Europa.”

De asemenea, președinta Comisiei a anunțat că în lunile următoare, Executivul va monitoriza îndeaproape evoluția reformelor și a investițiilor în fiecare stat membru: „Suntem serioși în ceea ce privește redresarea noastră, tranziția ecologică și digitală și echitatea socială. Acesta este motivul pentru care am convenit cu statele membre asupra unui set de repere și obiective care trebuie îndeplinite.”

Ursula von der Leyen le-a reamintit ferm statelor membre să nu facă nicio greșeală: „Normele privind plățile din cadrul mecanismului de redresare și de reziliență sunt foarte clare: acestea impun existența unor sisteme de control și de audit, în special pentru a preveni, a detecta și a corecta corupția, frauda și conflictul de interese atunci când se utilizează fondurile din cadrul mecanismului. Pentru că cetățenii Europei sunt cei care plătesc pentru toate acestea. Și ne vom asigura că acest buget îi va servi bine.”

„Lucrăm la noi resurse proprii pentru a contribui la finanțarea NextGenerationEU. Aceasta va face ca Uniunea noastră să fie mai creativă, mai digitală și mai durabilă”, a conchis Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău