Ursula von der Leyen anunță un acord privind tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război

  • 04 Martie 2023 18:00
Ursula von der Leyen anunță un acord privind tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război

Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferința internațională din orașul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, relatează DPA.

Acordul privind înființarea unui noi Centru internațional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA) va fi semnat la conferință, a anunțat sâmbătă dimineață președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

Acesta va asigura dovezi pentru viitoare proceduri legale și va fi localizat la sediul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de justiție penală (Eurojust), la Haga.

Rusia și președintele Vladimir Putin trebuie trași la răspundere pentru crimele teribile împotriva Ucrainei, a afirmat von der Leyen într-un mesaj video. Există dovezi tot mai multe privind atacuri directe asupra populației civile, precum și asupra aprovizionării cu energie și a altor infrastructuri.

"Se știe că forțele ruse au recurs la tortură, rele tratamente, violență sexuală și execuții sumare. Nici măcar copiii nu sunt scutiți", a spus președinta CE.

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției", a spus Ursula von der Leyen. UE susține rolul Curții Penale Internațional (CPI) în acest sens.

Cu toate acestea, UE crede de asemenea că trebuie să existe un tribunal separat care să tragă la răspundere Rusia pentru crima de agresiune, a adăugat ea.

Dat fiind că Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI, curtea nu poate să acționeze în privința unor crime comise de această țară, potrivit Comisiei Europene.

Ca urmare, mai multe alte opțiuni sunt discutate în prezent. ICPA este un prim pas în acest proces de a asigura dovezi pentru procesele de mai târziu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău