Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

  • 15 Septembrie 2021 12:03
Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

Europa are nevoie de o Uniune Europeană a Apărării, iar Comisia Europeană și președinția franceză a Consiliului UE vor organiza anul viitor un summit european privind apărarea, a anunțat Ursula von der Leyen, șefa executivului european, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a susținut cel de-al doilea său discurs privind Starea Uniunii Europene.

“Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării”, a spus ea, în timp ce a calificat drept “profund dureroasă” și “profund tulburătoare” desfășurarea evenimentelor din Afganistan în contextul retragerii americane și aliate,transmite caleaeuropeana.ro

Șefa executivului european a făcut astfel trimitere la discuțiile recente de la nivelul miniștrilor apărării din UE cu privire la crearea unei forțe de reacție militară rapidă la nivelul Uniunii. Ea a subliniat însă că “ceea ce ne-a reținut până acum nu este doar un deficit de capacitate, ci și lipsa de voință politică.

Deși a anunțat că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună de cooperare până la finele anului, von der Leyen a invocat necesitatea ca UE “să construiască fundația pentru luarea deciziilor colective”, propunând crearea unui centru în domeniul “conștientizării situaționale”.

“Nu reușim dacă statele membre care activează în aceeași regiune nu își împărtășesc informațiile la nivel european. Este vital să îmbunătățim cooperarea în domeniul informațiilor. (…) Din acest motiv, UE ar putea lua în considerare posibilitatea de a avea propriul său centru comun de cunoaștere a situației pentru a unifica toate informațiile diferite”, a spus ea.

Aceasta a pledat astfel pentru creșterea interoperabilității la nivel european, oferind drept exemplu posibilitatea investițiilor în platforme comune europene – de la avioane, la drone și domeniul cibernetic – sau la renunțarea la TVA la achiziționarea de echipamente de apărare dezvoltate și produse în Europa.

În al treilea rând, Ursula von der Leyen a anunțat mai multe inițiative în domeniul securității cibernetice ca parte componentă a apărării europene.

“Ar trebui ca instrumentele de apărare cibernetică să fie dezvoltate aici, în Europa. De aceea, avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de legislație privind standardele comune în cadrul unei noi legi europene privind reziliența cibernetică”, a continuat ea.

Șefa Comisiei Europene a ținut să precizeze că o componentă cheie în acest proces este elaborarea și adoptarea Busolei Strategice a apărării europene.

“Acesta este motivul pentru care, sub președinția franceză, președintele Macron și cu mine vom convoca un summit privind apărarea europeană. Este timpul ca Europa să treacă la nivelul următor“, a anunțat Ursula von der Leyen, având în vedere că Franța va asigura președinția Consiliului UE în primul semestru al anului viitor, iar autonomia strategică europeană reprezintă o politică centrală a președintelui francez.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cel de-al doilea său discurs privind Starea Uniunii Europene (SOTEU), la un an distanță de când iniția un îndemn ca Europa să își descopere vitalitatea ca răspuns la cea mai gravă criză din istoria sa: pandemia de coronavirus.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău