Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: „Europa este cu voi”

  • 26 Mai 2023 16:13
Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: „Europa este cu voi”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat regiunea Emilia Romagna, din nordul Italiei, devastată de inundații, pentru a transmite că ”Europa este cu voi”, transmite caleaeuropeana.ro.

„Este sfâșietor să vezi asta, să vezi inundațiile, apa, pământul sub apă, acoperit de apă, dar și să vezi noroiul și aceste cicatrici adânci ale multiplelor alunecări de teren. Așa că, într-adevăr, a fost foarte util să vedem de sus amploarea pagubelor și a devastării, dar și problemele foarte diferite pe care le provoacă. Aceasta este o regiune care, după cum mi-a spus președintele Bonaccini, este foarte prosperă din punct de vedere economic. Emilia-Romagna are o istorie lungă, o istorie bogată. Așadar, este cu atât mai dureros să vedem cât de profunde sunt distrugerile și devastarea din această regiune”, a menționat von der Leyen, alături de premierul italian, Giorgia Meloni, după ce a survolat din elicopter zona afectată. 

Aceasta a amintit și de solidaritatea de care au dat dovadă statele membre, venind în ajutorul Italiei, prin Mecanismul de protecție civilă.

”Sunt aici pompe de apă din Franța, Belgia, Slovacia, Slovenia. Mai mult de 100 de persoane au venit să lucreze cu aceste pompe de apă. Aceasta este solidaritatea europeană în cea mai bună formă. Dar sunt, de asemenea, profund impresionată de sutele de voluntari care au venit aici, de îngerii din noroi. A fost uimitor să văd impactul pozitiv pe care îl poate avea solidaritatea”, a mai spus oficialul european.

Președinta Comisiei Europene a anunțat că ”rezerva pentru criza agricolă va fi declanșată”.

”Cred că Fondul de solidaritate este adecvat pentru a sprijini acest lucru. Știm că, pentru Fondul de solidaritate, trebuie să existe întotdeauna o evaluare a nevoilor, o evaluare a pagubelor la început. Din păcate, această regiune are deja o experiență. Pentru că în urmă cu 11 ani a avut loc un cutremur îngrozitor. Dar noi avem o abordare structurată. De asemenea, doresc să menționez fondurile de coeziune care pot fi utilizate. Și dacă ne uităm în viitor pentru prevenire, slavă Domnului, în planul NextGenerationEU, avem 6 miliarde de euro pentru prevenirea inundațiilor, prevenirea cutremurelor, consolidarea infrastructurii”, a detaliat Ursula von der Leyen sursele de sprijin.

Zeci de mii de personae sunt sinistrate în urma inundațiilor care au devasta nord-estul Italiei, în vreme ce numeroase case au fost înghițite de ape, iar cătune au rămas izolate din cauza unor noi alunecări de teren, informează Agerpres.

Intemperiile care au devastat regiunea Emilia-Romagna au provocat și moartea mai multor persoane persoane și au transformat străzile orașelor în râuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău