Ursula von der Leyen a fost realeasă pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

  • 18 Iulie 15:32
Ursula von der Leyen a fost realeasă pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a fost realeasă astăzi în funcția de președintă a Comisiei Europene cu votul a 401 de deputați europeni. Votul a fost secret, cu buletine de vot puse în plicuri care au fost introduse în urne transparente, relatează Radio Chișinău.

Înaintea începerii procedurii, Parlamentul European a respins o propunere a grupului Stângii de amânare a votului privind candidatura Ursulei von der Leyen, invocând anunțul din ajun al Curții de Justiție a UE (CJUE) conform căruia aceasta a constatat nereguli legate de transparența contractelor încheiate de Comisia Europeană pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Ursula von der Leyen a promis astăzi, în plenul Parlamentului European, să ia măsuri pentru consolidarea Europei, o Europă care trebuie să se poată ridica la înălțimea provocărilor actuale, în cazul în care va obține un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

''Europa nu poate controla dictatori și demagogi în toată lumea, dar poate alege să își protejeze democrația. Europa nu poate să oprească schimbările, dar poate alege să îmbrățișeze schimbarea și să investească în măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor europeni'', a spus Von der Leyen în dezbaterea care precede supunerea candidaturii sale la vot în Parlamentul European.

Politiciana germană în vârstă de 65 de ani a subliniat că nu va accepta ca ''demagogii și extremiștii să distrugă modul nostru de viață european''.

În intervenția sa, ea a promis să lanseze proiecte în domeniul apărării ale Uniunii Europene, inclusiv un scut aerian european. ''Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european și cu apărarea cibernetică'', a spus Ursula von der Leyen.

''Rusia este în ofensivă în estul Ucraineni și dorește ca iarna viitoare să fie și mai aspră. Ea mizează că Occidentul și UE vor slăbi. Acum ceva timp, un premier din UE s-a dus la Moscova într-o așa-numită misiune de pace, dar aceasta a fost de fapt doar o misiune de a face plăcere Rusiei. După doar două zile, avioanele militare ale lui Putin au țintit o maternitate și un spital de copii din Kiev. Aceasta nu a fost o greșeală, ci un mesaj clar. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel de clar: UE va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a învinge, ceea ce înseamnă că trebuie să facem acum alegeri importante și trebuie să facem tot ce se poate pentru a-i apăra pe cetățenii europeni. A venit momentul să construim o adevărată Uniune Europene a apărării'', a insistat președinta CE.

Un alt angajament al Ursulei von der Leyen se referă la politicile în domeniul climatic. Ea a promis că noua Comisie nu va renunța la politicile verzi, astfel încât prețul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependența de importurile de combustibili fosili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău