Urmează prima etapă a imunizării împotriva COVID-19. Expert: Unica metodă de prevenire a bolii este profilaxia. Ca să vorbim că boala este eradicată noi trebuie să avem un număr mare de cetățeni vaccinați
-
01 Februarie 2021 13:30
Până la 10 la sută din populația Republicii Moldova urmează a fi imunizată împotriva COVID-19, în prima etapă a campaniei de vaccinare. Este vorba, în special, despre lucrătorii medicali și personalul din cadrul serviciilor de asistență socială. Totuși, imunizarea colectivă va apărea numai după vaccinarea masivă a populației, spun specialiștii. Autoritățile din sănătate au anunțat, deja, că primele loturi de vaccin împotriva noului coronavirus ar urma să ajungă în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova urmează să ajungă, la mijlocul lunii februarie, peste 24 de mii de doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech și 264 de mii de doze produse de Oxford/AstraZeneca.
În prima etapa de vaccinare, vor fi imunizați, prioritar, lucrătorii medicali, a declarat pentru Radio Chișinău profesorul universitar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Ninel Revenco. Fiind membră a grupului de comunicare privind campania de vaccinare împotriva COVID-19, ea a precizat că procesul de imunizare va depinde de disponibilitatea vaccinului în țara noastră.
„La etapa I, când noi intuim că va fi o disponibilitate mai limitată, vaccinarea se va efectua până la 10 la sută din populație totală. Practic, prin aceste etape trec toate țările, nu numai Republica Moldova. În etapa a II-a intuim că oferta de vaccin va crește și atunci noi vom putea asigura vaccinarea până la 20 la sută din populația țării. Și în etapa a III-a ne-am propus ca scop să vaccinăm mai mult de 50 la sută din populația totală a țării. Prima etapă în care noi, practic, ne aflăm, ne-am pregătit, considerăm că va dura două luni și va acoperi vaccinarea tuturor lucrătorilor din sistemul de sănătate. Ne propunem ca inițial să vaccinăm un număr de aproximativ 7000 de persoane, care activează în cadrul secțiilor terapie intensivă din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID. După aceasta procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53 de mii de persoane care activează în sistemul de sănătate”, a explicat Nina Revenco.
Pentru a începe procesul de imunizare autoritățile din sănătate au organizat instruiri pentru personalul implicat în vaccinare, a mai precizat Ninel Revenco.
„Având în vedere că sistemul de sănătate dispune de resurse umane limitate, de aceea acest lucru a fost și poate fi considerat ca și un factor de risc care poate încetini procesul de vaccinare, dar oricum au fost instruiți toți lucrătorii din asistența primară și de aceea considerăm că vaccinarea poate fi realizată, deja, acum”, a menționat ea.
Odată cu startul procesului de vaccinare nu va scădea imediat numărul persoanelor infectate, susține profesorul universitar, care subliniază că este nevoie de imunizare colectivă pentru a eradica acest virus și trebuie respectate în continuare măsurile de protecție.
„Unica metodă de prevenire a bolii este profilaxia. Ca să vorbim că boala este eradicată noi trebuie să avem un număr mare de cetățeni vaccinați. După primele etape de vaccinare vor majora numărul persoanelor imune și atunci, noi credem, numărul pacienților gravi se va micșora și efortul sistemului de sănătate în tratamentul acestor pacienți va fi mai mic. Dar aceasta nu înseamnă că noi nu trebuie să respectăm tot ce s-a vorbit despre distanța socială, spălatul mâinilor, purtatul măștilor, până nu scade considerabil numărul cazurilor de coronavirus”, a mai spus specialista.
Amintim că, anterior, și autoritățile din România au anunțat că vor oferi Republicii Moldova 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID.