Urme de microplastice, descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest

  • 20 Noiembrie 19:55
Urme de microplastice, descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest

Urme de microplastice au fost descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest, provenind probabil de la echipamentele sutelor de alpiniști care se înghesuie în fiecare an să ajungă pe "acoperișul lumii", potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP și dpa, preluat de AGERPRES.

Corturi în culori neon, unelte de alpinism abandonate, butelii de oxigen goale și chiar excremente înghețate s-au aflat mult timp pe pantele vârfului de 8.848 de metri, supranumit odată "cel mai înalt depozit de deșeuri din lume".

Însă primul studiu asupra microplasticelor de pe Everest, realizat în 2019 de oameni de știință ca parte a unei expediții a campaniei "Perpetual Planet" a National Geographic și Rolex, arată că acestea se găsesc până la 8.840 de metri deasupra nivelului mării, în concentrații mai mari decât în tabăra de la bază, situată la 5.364 de metri altitudine.

Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista de mediu "One Earth".

"Probele (de gheață și apă) colectate au arătat cantități semnificative de fibre de poliester, acril, nailon și polipropilenă", a scris într-un comunicat Imogen Napper, cercetătoare la Universitatea britanică din Plymouth și unul dintre exploratorii cu o bursă din partea National Geographic.

"Am fost cu adevărat uimită să găsesc microplastice în fiecare dintre probele de zăpadă pe care le-am analizat", a mai spus ea. "Muntele Everest este un loc pe care l-am considerat întotdeauna îndepărtat și neatins".

"Să știm că noi poluăm chiar în apropierea vârfului celui mai înalt munte din lume este cu adevărat grăitor", a adăugat ea.

Majoritatea hainelor folosite de alpiniști pe Everest sunt fabricate din țesătură sintetică. La fabricarea corturilor, a corzilor de alpinism și a altor echipamente se folosește, de asemenea, acest material.

"Credem cu tărie că aceste tipuri de obiecte constituie o sursă majoră de poluare, mai degrabă decât lucruri precum recipientele pentru alimente și băuturi", a adăugat cercetătoarea.

Studiul menționează de asemenea posibilitatea ca microplasticele să fie aduse din alte părți pe Everest de rafalele de vânt puternice din Himalaya.

Microplastice au fost găsite și în cursuri de apă pe munte, însă în concentrații mai mici decât cele găsite în zăpadă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
3
Fri
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău