Urme ale vechilor imperii observate din satelit pe teritoriul Afganistanului

  • 17 Decembrie 2017 12:19
Urme ale vechilor imperii observate din satelit pe teritoriul Afganistanului

O serie de imagini ale unor zone deșertice și izolate din Afganistan, obținute din satelit, au dus la identificarea urmelor unor avanposturi amplasate de-a lungul Drumului Mătăsii ce au aparținut unor imperii și regate străvechi, conform unui material publicat de Live Science, scrie Agerpres.

Aceste descoperiri arheologice au fost făcute după examinarea fotografiilor obținute în ultimele decenii de sateliți comerciali și militari și, mai recent, de drone. Printre descoperiri se numără cea a unui uriaș caravanserai, dar și a mai multor avanposturi folosite timp de secole de neguțătorii care călătoreau pe Drumul Mătăsii, asigurând schimburile comerciale dintre Extremul Orient și Occident. De asemenea, rețele de canale subterane au fost descoperite sub nisipurile afgane.

Aceste situri arheologice sunt aflate în regiuni mult prea periculoase pentru a fi explorate de echipe de arheologi. Ele au fost descoperite în cadrul unui proiect de cartografiere a zonelor de interes istoric din Afganistan care este susținut de către Departamentul de Stat al SUA cu o finanțare de 2 milioane de dolari. 

'Mă aștept să descoperim zeci de mii de astfel de situri arheologice. Abia după ce stabilim poziția acestor situri, le putem studia și conserva', a declarat David Thomas, arheolog la Universitatea La Trobe din Melbourne, Australia, care a realizat săpături pe cont propriu în Afganistan, fără a face parte din echipa implicată în proiectul de cartografiere a locațiilor istorice.

Unul dintre cele mai impresionante situri arheologice descoperite este cel al unui uriaș caravanserai (han n.r.) la care poposeau caravanele de neguțători care străbăteau Drumul Mătăsii până în secolul XVII. Astfel de hanuri puteau adăposti sute de persoane și animale și erau construite la fiecare 20 de kilometri pe Drumul Mătăsii - distanța medie pe care caravanele de negustori o puteau parcurge într-o zi. 

Drumul Mătăsii a fost o rețea vastă de rute de negoț care legau bazinul Mării Mediterane, în vest, de Japonia și Coreea în Orient. Timp de secole pe această rețea de drumuri au circulat mărfuri exotice, precum ceaiul, pietre prețioase și semiprețioase, parfumuri, mirodenii și, bineînțeles, mătase. 

O serie de regiuni din Asia Centrală ce aparțin în prezent Afganistanului au reprezenta niște importante noduri de tranzit la intersecțiile mai multor rute comerciale antice și, profitând de acest lucru, au cunoscut o puternică dezvoltate economică și culturală. În perioada de apogeu al schimburilor comerciale și culturale de pe Drumul Mătăsii, imperiile și regatele din regiune au prosperat, reușind să adune numeroase bogății, conform UNAMA (United Nations Assistance Missions in Afghanistan).

Conform istoricilor, odată ce rutele maritime ce legau India și China de Europa au fost deschise, în secolele XV și XVI, numărul de caravane care porneau pe Drumul Mătăsii a început să scadă, iar imperiile și regatele pe teritoriile cărora treceau aceste rute comerciale, și care prosperau de pe urma negoțului, au intrat în declin.

Imaginile obținute din satelit indică însă faptul că aceste rute comerciale terestre dintre Orient și Occident erau încă folosite câteva secole mai târziu după ce istoricii au crezut că au fost abandonate în favoarea noilor rute comerciale maritime.

O serie de imagini aeriene ale unor regiuni izolate din Afganistan obținute în anii '70 sunt reexaminate pentru a identifica rețeaua de canale ce lega provinciile afgane Helmand și Sistan. Aceste canale au fost construite probabil în perioada Imperiului Part și erau folosite pentru irigații. 

Imaginile obținute din satelit confirmă faptul că actualul teritoriu afgan a fost în perioada veche un veritabil creuzet al religiilor, fiind identificate temple aparținând diferitelor religii, de la stupele budiste până la templele de foc zoroastriene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău