Următoarea rundă de negocieri „5+2” ar putea avea loc în iulie sau septembrie

  • 13 Mai 2019 13:32
Următoarea rundă de negocieri „5+2” ar putea avea loc în iulie sau septembrie

Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, susține că următoarea întâlnire în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna iulie sau septembrie a acestui an.

Totodată, o vizită în formatul „3+2" este posibilă în luna iunie, doar că acest lucru va depinde în mare parte de formarea sau nu a Guvernului de la Chișinău. Despre aceasta a anunțat Franco Frattini în cadrul unei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, sâmbătă, 11 mai, transmite IPN.

Franco Frattini, citat într-un comunicat de presă al așa-zisei instituții prezidențiale transnistrene, a declarat că stagnarea procesului de negocieri este contraproductivă, iar pierderea impulsului, în ultimii doi ani, este inacceptabilă. El a asigurat că OSCE va continua să sprijine părțile în dorința lor de a continua dialogul.

Potrivit liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în ultimele cinci luni, intensitatea discuțiilor a scăzut considerabil, apropiindu-se de nivelul zero, iar motivul este procesul politic care are loc în Moldova. „Oprirea procesului de negociere este periculoasă. Anii 2017-2018 au demonstrat o dinamică bună, au fost atinse acorduri concrete. Opinia mea este următoarea: procesul de negocieri nu ar trebui să fie ostaticul situației politice din Moldova. Indiferent de procesele politice care au loc acolo, procesul de negocieri la nivelul experților, interacțiunea specialiștilor la nivel tehnic ar trebui să continue ", a spus Vadim Krasnoselski. Liderul transnistrean insistă că părțile trebuie să pună în aplicare acordurile existente și să avanseze spre realizarea altor noi.

Formatul de negocieri „5 +2” include reprezentanții părților, mediatorii și observatorii în procesul de reglementare transnistreană: Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, SUA și UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău