Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de știință

  • 21 Aprilie 10:00
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de știință

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de știință, informează News.ro cu referire la The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor.

Potrivit sursei, un sondaj internațional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experții de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecțioase mortale.

Convingerea că gripa este cea mai mare amenințare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează și suferă mutații constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Ați putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puțin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situația nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el.

Detaliile sondajului – care a implicat contribuția 187 de oameni de știință – vor fi dezvăluite la congresul Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut științei, potrivit a 21% dintre experții care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat și cu virusul Sars-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Într-adevăr, unii oameni de știință încă cred că Sars-CoV-2 rămâne o amenințare, 15% dintre oamenii de știință chestionați în studiu evaluând că este cauza cea mai probabilă a unei pandemii în viitorul apropiat.

Alte microorganisme mortale – precum virusurile Lassa, Nipah, Ebola și Zika – au fost evaluate drept amenințări globale serioase de doar 1% până la 2% dintre respondenți.

„Gripa a rămas – într-o măsură foarte mare, amenințarea numărul unu în ceea ce privește potențialul său pandemic în opinia unei mari majorități a oamenilor de știință din lume”, a adăugat Salmanton-García.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 și a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte și, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind și mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunități de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicația Nature .

Apariția virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectați cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariția H5N1 la vaci a fost un șoc.

„Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă și apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândește mai mult, atunci șansele ca acesta să sufere mutații, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc și cresc”, a avertizat el.

Până în prezent, nu a existat niciun indiciu că H5N1 se răspândește la oameni. Dar în sute de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, impactul a fost sumbru. „Rata mortalității este extraordinar de ridicată, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus”, a spus Jeremy Farrar.

Perspectiva unei pandemii de gripă este alarmantă, deși oamenii de știință subliniază, de asemenea, că au fost deja dezvoltate vaccinuri împotriva multor tulpini, inclusiv H5N1.

„Dacă ar exista o pandemie de gripă aviară, ar fi totuși o provocare logistică masivă producerea de vaccinuri la scara și viteza la care vor fi necesare. Cu toate acestea, am fi mult mai departe pe acest drum decât am fost cu Covid-19, când un vaccin a trebuit să fie dezvoltat de la zero”, a declarat Hutchinson.

Cu toate acestea, unele lecții despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârșitul pandemiei de Covid, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tușească în palmă și apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măștii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

viewscnt

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău