URMĂRILE scăderii transferurilor bănești de peste hotare

  • 05 Septembrie 2016 20:39
URMĂRILE scăderii transferurilor bănești de peste hotare

În luna iulie a.c., cetățenii moldoveni aflați în străinătate au trimis acasă aproape 86 de milioane de dolari, cu 5 milioane mai puțin decât în iulie anul trecut și cu 57 de milioane mai puțin decât în aceeași lună a anului 2014.

Tendința de descreștere a început acum doi ani și va continua și pe viitor, spun experții de la Chișinău

Această scădere nu înseamnă nicidecum că mai puțini cetățeni moldoveni se află la muncă peste hotare, ci doar că aceștia au încetat să își mai transfere economiile în Republica Moldova, afirmă demograful Valeriu Sainisus. Cercetările arată că banii sunt trimiși acasă, de obicei, în primii 5-7 ani după plecare. Ulterior, o bună parte dintre emigranți își aduc și familiile în țările de destinație și nu mai au interesul să transfere bani în țara de origine, iar alții deja nu mai au de gând să se întoarcă, explică demograful Valeriu Sainsus.

„Cea mai mare parte a migranților noștri, care s-a stabilit în societățile date, nu mai are intenția de reîntoarcere în țară. Aceasta este deja o populație pe care o pierdem pentru totdeauna din cadrul demografic al țării. Chiar dacă veniturile lor sunt mai mari, ei au grijă de viața lor în societățile în care s-au stabilit”, a constatat Valeriu Sainsus.

Sumele de bani trimise acasă scad deja al doilea an consecutiv, iar un impact major l-a avut prăbușirea economiei Federației Ruse, de unde provin aproximativ 40 la sută din banii transferați, a menționat expertul economic, Roman Chircă. Diminuarea remitențelor va afecta economia Republicii Moldova, în special vor scădea importurile, dar și acumulările la bugetul de stat, explică analistul.

„Acest lucru se va răsfrânge asupra economiei naționale, lucru care nu permite creșterea ei. În acest an, creșterea economică va fi la nivel de zero, poate plus un procent, anume din cauza faptului că au scăzut remitențele”, a declarat Roman Chircă.

În prezent, volumul transferurilor de peste hotare se află la nivelul anului 2007, potrivit datelor Băncii Naționale a Republicii Moldova. Acestea au scăzut cu mai mult de o treime față de aceeași perioadă a anului 2014. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, peste 800 de mii din cele 3,5 milioane de cetățeni moldoveni se află la muncă peste hotare.

Republica Moldova se află în topul țărilor care depind cel mai mult de banii trimiși din străinătate. În 2015, volumul transferurilor înregistrate a fost de 16 la sută raportat la Produsul Intern Brut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău