Uraganul Jerry se îndreaptă spre Caraibe

  • 20 Septembrie 2019 10:22
Uraganul Jerry se îndreaptă spre Caraibe

Furtuna Jerry, care se îndreaptă spre Caraibe, s-a transformat joi în uragan de categoria 1, fără a reprezenta însă un pericol semnificativ pentru această regiune afectată deja de mai multe catastrofe, potrivit serviciului meteorologic american, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Epicentrul uraganului Jerry va ajunge vineri în apropierea sau la nordul insulelor Sous-le-Vent, va trece sâmbătă prin nordul Puerto Rico şi duminică, la sud-est de Bahamas", a precizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) în buletinul său de joi, de la ora 15:00 GMT.

O avertizare de furtună tropicală a fost emisă pentru următoarele 36 de ore în regiunea Caraibelor situată între Barbuda, la sud, şi Anguilla, la nord. În teritoriile insulare franceze Saint-Martin şi Saint-Barthelemy, autorităţile locale au emis joi o alertă portocalie preventivă pentru ciclon.

Furtuna, însoţită de vânturi cu viteza medie de 120 de kilometri la oră, ar putea crea ''valuri mortale şi curenţi puternici'' într-o zonă din insulele Sous-le-vent începând cu joi după-amiaza, a avertizat NHC.

Potrivit prognozelor, uraganul urmează să aducă precipitaţii cuprinse între 2,5 cm şi 7,5 cm în Barbuda, Saint-Martin, Anguilla şi Anegada, în Insulele Virgine Britanice. O cantitate de ploaie de până la 7,5 cm ar putea de asemenea cădea în Insulele Virgine şi în Puerto Rico.

Sezonul uraganelor, care durează până la finalul lunii noiembrie, s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Uraganul Dorian, de categoria 5, nivelul maxim de intensitate, a devastat la începutul lui septembrie nordul Bahamas, provocând moartea a cel puţin 52 de persoane, mii de rezidenţi fiind nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Peste câteva zile, arhipelagul a fost lovit de uraganul Humberto, care a provocat însă mai puţine pagube, înainte de a lovi joi Insulele Bermude.

Un alt uragan de categoria 1, Lorena, a atins uscatul pe coasta de sud-vest a Mexicului, în timp ce Houston şi sud-estul Texasului, pe coastele Golfulului Mexicului, au fost inundate joi de precipitaţiile aduse de furtuna tropicală Imelda.

Insula Saint-Martin este încă în proces de reconstrucţie după trecerea uraganului Irma, de categoria 5, care a ucis 11 persoane în septembrie 2017 şi a avariat 95% dintre construcţiile din această insulă şi din cea vecină, Saint-Barth.

Tot în septembrie 2017, uraganul Maria a lovit cu putere teritoriul american Puerto Rico, făcând numeroase victime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
4,45 °C
cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Mon
6 °C
Tue
7 °C
Wed
6 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău