Uraganul Jerry se îndreaptă spre Caraibe

  • 20 Septembrie 2019 10:22
Uraganul Jerry se îndreaptă spre Caraibe

Furtuna Jerry, care se îndreaptă spre Caraibe, s-a transformat joi în uragan de categoria 1, fără a reprezenta însă un pericol semnificativ pentru această regiune afectată deja de mai multe catastrofe, potrivit serviciului meteorologic american, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Epicentrul uraganului Jerry va ajunge vineri în apropierea sau la nordul insulelor Sous-le-Vent, va trece sâmbătă prin nordul Puerto Rico și duminică, la sud-est de Bahamas", a precizat Centrul Național pentru Uragane (NHC) în buletinul său de joi, de la ora 15:00 GMT.

O avertizare de furtună tropicală a fost emisă pentru următoarele 36 de ore în regiunea Caraibelor situată între Barbuda, la sud, și Anguilla, la nord. În teritoriile insulare franceze Saint-Martin și Saint-Barthelemy, autoritățile locale au emis joi o alertă portocalie preventivă pentru ciclon.

Furtuna, însoțită de vânturi cu viteza medie de 120 de kilometri la oră, ar putea crea ''valuri mortale și curenți puternici'' într-o zonă din insulele Sous-le-vent începând cu joi după-amiaza, a avertizat NHC.

Potrivit prognozelor, uraganul urmează să aducă precipitații cuprinse între 2,5 cm și 7,5 cm în Barbuda, Saint-Martin, Anguilla și Anegada, în Insulele Virgine Britanice. O cantitate de ploaie de până la 7,5 cm ar putea de asemenea cădea în Insulele Virgine și în Puerto Rico.

Sezonul uraganelor, care durează până la finalul lunii noiembrie, s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Uraganul Dorian, de categoria 5, nivelul maxim de intensitate, a devastat la începutul lui septembrie nordul Bahamas, provocând moartea a cel puțin 52 de persoane, mii de rezidenți fiind nevoiți să-și părăsească locuințele. Peste câteva zile, arhipelagul a fost lovit de uraganul Humberto, care a provocat însă mai puține pagube, înainte de a lovi joi Insulele Bermude.

Un alt uragan de categoria 1, Lorena, a atins uscatul pe coasta de sud-vest a Mexicului, în timp ce Houston și sud-estul Texasului, pe coastele Golfulului Mexicului, au fost inundate joi de precipitațiile aduse de furtuna tropicală Imelda.

Insula Saint-Martin este încă în proces de reconstrucție după trecerea uraganului Irma, de categoria 5, care a ucis 11 persoane în septembrie 2017 și a avariat 95% dintre construcțiile din această insulă și din cea vecină, Saint-Barth.

Tot în septembrie 2017, uraganul Maria a lovit cu putere teritoriul american Puerto Rico, făcând numeroase victime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău