Uraganul Grace a atins coasta Mexicului

  • 19 August 2021 18:35
Uraganul Grace a atins coasta Mexicului

Uraganul Grace, însoțit de viteze ale vântului de până la 130 de kilometri pe oră, a atins joi coastele Mexicului în dreptul întinsei zone de litoral la Marea Caraibilor, unde se află principalele destinații turistice din această țară, printre care și Cancun, informează AFP.

Centrul Național pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, a informat în cel mai recent buletin că furtuna, care a sporit miercuri în intensitate devenind uragan de categoria 1 (cea mai mică pe scara cu cinci niveluri Saffir-Simpson), se afla la o distanță de 16 kilometri de stațiunea balneară Tulum, din Mexic.

Miercuri, în așteptarea uraganului, avioanele au fost oprite la sol, iar turiștii aflați în vacanță în stațiunile de pe coastă au fost instruiți să se îndrepte către adăposturi, scrie Agerpres.

Cel puțin 124 de zboruri înspre și dinspre Cancun au fost anulate, a precizat pe Twitter edilul orașului, Mara Lezama.

''Hotelurile din Tulum au fost evacuate, iar turiștii îndreptați către diferite adăposturi'', a declarat Carlos Joaquin, guvernatorul statului Quintana Roo (sud-est).

Un număr de 155 de persoane din localități învecinate au fost de asemenea evacuate, iar transportul maritim către insulele din apropiere a fost suspendat și porturile închise, a precizat acesta pe Twitter.

Meteorologii estimează că Grace urmează să traverseze peninsula Yucatan, după care va ieși în golful Mexic înainte de a atinge din nou uscatul sâmbătă, în sudul statului Tamaulipas (nord-est).

Ar putea fi ''însoțit de vânturi violente și de valuri de furtună'', care vor afecta regiuni din Yucatan, potrivit NHC.

Precipitațiile ar putea provoca în anumite regiuni inundații și alunecări de teren. Ar putea fi însoțite de valuri puternice în zona de coastă, a avertizat centrul.

Magazinele de pe coastă și-au baricadat vitrinele, iar pescarii și tur-operatorii și-au deplasat ambarcațiunile în interiorul continentului în timp ce turiștii profitau de ultimele ore de soare.

În statul Quintana Roo, protecția civilă a instalat deja 85 de adăposturi pentru a primi populația cea mai vulnerabilă.

În supermarketurile din Cancun, unii locuitori își făceau rezerve de alimente în ciuda apelurilor autorităților de a nu ceda tentației cumpărăturilor din panică.

''Nu știm ce o să vină peste noi'', a declarat Hortencia Rodriguez, o femeie casnică în vârstă de 41 de ani. ''Când a lovit Wilma, nu am fost pregătiți și am fost grav afectați'', a amintit aceasta referindu-se la uraganul de categorie 5 (cel mai înalt nivel de intensitate), care a lovit Cancun în 2005.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău