Uraganul Eta a scăzut în intensitate până la nivel de furtună tropicală (NHC)

  • 04 Noiembrie 2020 15:15
Uraganul Eta a scăzut în intensitate până la nivel de furtună tropicală (NHC)

Uraganul Eta a scăzut în intensitate până la nivel de furtună tropicală urmând să se transforme ulterior în depresiune tropicală, a anunțat miercuri Centrul Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, relatează Reuters, preluat de AGERPRES.

Eta se afla miercuri la aproximativ 140 de kilometri vest de Puerto Cabezas din Nicaragua, furtuna fiind însoțită de rafale de vânt de 110 de kilometri la oră, conform celui mai recent buletin emis de NHC.

Uraganul Eta a smuls marți acoperișuri, a provocat inundații importante și alunecări de teren în zonele costiere din Nicaragua și în țara vecină, Honduras, lăsând în urmă cel puțin trei morți și punând în pericol viețile a zeci de pescari.

Eta, una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit America Centrală în ultimii ani, s-a abătut asupra Nicaraguei cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a pe scara cu cinci trepte Saffir-Simpson, avariind drumuri și poduri din Honduras. Sute de persoane au fost evacuate.

La momentul la care a lovit zona de uscat, în Nicaragua, uraganul era însoțit de viteze ale vântului de 225 de kilometri la oră, potrivit NHC.

Media din Nicaragua a relatat că două persoane care practicau mineritul fără forme legale și-au pierdut viața în urma unei alunecări de teren.

În Honduras, o adolescentă de 13 ani a murit în urma unei alunecări de teren care a afectat locuința în care se afla, potrivit departamentului de pompieri.

Între timp, aproximativ 60 de pescari au rămas blocați în larg și s-au aflat în pericol în regiunea estică Mosquitia din Honduras, potrivit lui Robin Morales, un reprezentant al populației locale. Morales a declarat că marina din Honduras i-a spus că nu se poate interveni pentru salvarea lor deoarece condițiile sunt prea periculoase. "Dacă nu sunt salvați, nu cred că acești oameni vor rămâne în viață mai mult de 24 de ore", a spus Morales, citat de Reuters.

Potrivit prognozelor meteorologice, Eta se va deplasa spre nordul Nicaraguei în a doua parte a zilei de miercuri și va lovi centrul Hondurasului joi.

Modelele de prognoză arată că furtuna va reveni în Marea Caraibilor, deasupra Cubei, spre sfârșitul săptămânii, apropiindu-se apoi duminică de Florida.

Viituri și inundații sunt posibile și în Jamaica, sud-estul Mexicului, El Salvador, sudul Haiti și Insulele Cayman, a anunțat NHC.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău