Uraganul Dorian a lăsat în urmă cel puțin 30 de morți în Bahamas; ciclonul a provocat pene de curent în SUA

  • 06 Septembrie 2019 08:48
Uraganul Dorian a lăsat în urmă cel puțin 30 de morți în Bahamas; ciclonul a provocat pene de curent în SUA

Bilanțul în urma trecerii uraganului Dorian prin Bahamas a crescut la 30 de morți, a anunțat joi premierul țării, Hubert Minnis, citat de Xinhua, preluat de Agerpres.

Minnis a dezvăluit numărul deceselor într-un interviu telefonic acordat joi seară postului CNN și a declarat că evenimentul meteorologic a produs ''o devastare care se va simți timp de mai multe generații''.

Bilanțul anterior indicat 20 de decese, însă autoritățile se tem că cifra finală, ce va fi transmisă după finalizarea operațiunilor de căutare și salvare, ar putea fi mult mai mare, notează AFP.

Circa 70.000 de persoane din Bahamas au ''nevoie imediată'' de ajutor umanitar, a anunțat anterior Organizația Națiunilor Unite (ONU).

După ce a distrus Bahamas, Dorian și-a făcut simțită prezența joi noaptea în Carolina de Nord și Carolina de Sud, uraganul fiind însoțit de viteze mari ale vântului și ploi torențiale care au provocat pene de curent pe suprafețe mari în ambele state americane. Peste 260.000 de locuințe și sedii comerciale au rămas joi noaptea fără energie electrică în statele Carolina de Sud și Georgia, relatează Reuters.

Ochiul uraganului Dorian se afla la circa 60 de kilometri sud-est de Wilmington, Carolina de Nord, fiind însoțit de viteze ale vântului de 160 de kilometri la oră, a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC), cu sediul în Miami, în cadrul unui buletin informativ emis la ora locală 20.00.

Guvernatorii din statele vizate de trecerea uraganului au declarat stare de urgență. Școlile au fost închise, au fost puse la dispoziție adăposturi și au fost desfășurați militari pentru a ajuta în cadrul operațiunilor de salvare.

Uraganul, retrogradat pentru a doua oară la categoria a 2-a, continuă să înainteze spre nord, pe coasta de est a Statelor Unite.

Dorian a provocat cel puțin trei tornade în regiune, au anunțat autoritățile. Dintre cele cel puțin patru decese asociate furtunii, raportate în Statele Unite, trei au fost consemnate în comitatul Orange din statul, Florida, în timpul pregătirilor pentru trecerea uraganului sau a operațiunilor de evacuare, a anunțat biroul primarului. De asemenea, în Carolina de Nord, un bărbat în vârstă de 85 de ani a căzut de pe o scară în timp ce își baricada locuința, a indicat guvernatorul regiunii, citat de Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău