UPDATE | Trei persoane, reținute în urma perchezițiilor PCCOCS la mai multe birouri de înmatriculare și stații de testare auto a vehiculelor

  • 06 Noiembrie 2018 16:50
UPDATE | Trei persoane, reținute în urma perchezițiilor PCCOCS la mai multe birouri de înmatriculare și stații de testare auto a vehiculelor

Procurorii au desfășurat astăzi circa 20 de percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto și la câteva Stații de testare auto a vehiculelor. În urma acestora au fost reținute 3 persoane.

Solicitat de agenția Moldpres, adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc, a specificat că acțiunile au avut loc în capitală și sudul țării, în cadrul unei cauze penale inițiate pentru abuz în serviciu, perfectarea și folosirea documentelor false.

„În anul 2017-2018, mai mulți funcționari publici de la Agenția Servicii Publice au creat o schemă de falsificare a actelor oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și cea de testare tehnică. Totodată, suspecții au însușit mijloace bănești pentru achitarea impozitelor în bugetul de stat. Este vorba de taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele din Republica Moldova. Persoanele vizate sunt experți tehnici ai Birourilor înmatriculare și experți tehnici ai Stațiilor de testare a transportului”, a menționat Busuioc.

Potrivit procurorului, până în prezent, au fost identificate circa 500 de cazuri de neachitare a taxei pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat bugetului de stat un prejudiciu de circa un milion de lei. „Pe parcursul efectuării urmăririi penale, conducerea Agenției Servicii Publice a conlucrat cu procurorii pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului", a spus Vitalie Busuioc.

Potrivit unui comunicat, la PCCOCS au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care 3 persoane au fost reținute.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă de pînă la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de pînă la 10 ani.

Pentru infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău