UPDATE | Prezența la vot, la referendumul pentru familie, în Chișinău este redusă (FOTO)

  • 06 Octombrie 2018 13:10
UPDATE | Prezența la vot, la referendumul pentru familie, în Chișinău este redusă (FOTO)

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României se desfășoară azi și mâine și în Republica Moldova. Aici au fost deschise 35 de secții de vot, dintre care 12 în Chișinău. Deocamdată, prezența la vot nu pare a fi foarte mare.

În Republica Moldova, secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Cetățenii români sunt chemați la referendum pentru a se pronunța asupra modificării unor prevederi din Constituție care definesc căsătoria. Potrivit textului de revizuire, familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea liber consimțită între soți, cum este în prezent.

La secția de vot din incinta liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, până aproape de ora 11, votaseră 9 persoane, spune președintele secției, Mihai Stănescu:

Votarea s-a desfășurat până acum în condiții optime. Nu a fost nicio situație ieșită din comun”.

La secția de vot din cadrul ambasadei României în Republica Moldova, am întâlnit mai mulți cetățeni care au venit să participe la plebiscit. Unii dintre ei sunt din România și au venit la Chișinău la Ziua Vinului, dar spun că vor veni și să voteze.

„Cele mai frumoase intenții m-au determinat să vin astăzi la referendum. Am votat pentru corectitudine, pentru curățenie, pentru ca să le fie bine copiilor noștri”, spun cei care votează.

„Este foarte important acest plebiscit, deoarece este vorba despre familie. E important să știm să ne promovăm drepturile de a fi cetățeni, drepturile familiei. Toți românii ar trebui să vină la vot, este un act de eroism pe care-l pot face astăzi și mâine - să-și apere familia, tradițională”, cred oamenii.

„Sunt pentru Ziua Vinului în Moldova. Vin din București. Vin mai pe noapte să votez, după ce beau un pahar de vin”, glumesc unii.

„Am ieșit la referendum pentru schimbarea Constituției, pentru a păstra familia dintre bărbat și femeie. E  important acest plebiscit pentru că suntem creștini ortodocși și trebuie să păstrăm tradiția noastră românească”, sunt de părere alți oameni.

În prima zi a referendumului, până la ora 11:00, la secția de votare din cadrul Ambasadei României la Chișinău au votat câteva zeci de persoane.

Președintele secției de vot, Mihai Tican:

„Nu au fost deocamdată încălcări ale legii electorale. Procesul de vot a început la ora șapte, așa  cum era planificat, s-a desfășurat fără incidente, toți cei care au dorit să voteze, au putut vota(...) Noi suntem pregătiți și pentru un număr mai mare de persoane care ar putea să voteze”.

Consultarea populară pentru redefinirea familiei în Constituția  României are loc astăzi și mâine. Secțiile de vot vor fi deschise de la ora 7:00 și până la ora 21:00.

O prezență mai mare  ar putea fi mâine, după oficierea serviciului religios de duminică, întrucât cele două mitropolii ortodoxe din Republica Moldova, - cea a Basarabiei subordonată canonic Patriarhiei Române, și cea a Moldovei care face parte din Patriarhia Rusă, - și-au îndemnat enoriașii cu cetățenie română să participe la referendum. De asemenea, partidele și organizațiile unioniste din Republica Moldova au făcut apel către cei care dețin cetățenie română să iasă la vot.

Autor: Cristina Popușoi
Foto: Aurel Obreja

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
18,92
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:9,83 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău