UPDATE | Președintele raionului Criuleni a fost reținut

  • 26 Aprilie 2017 14:55
UPDATE | Președintele raionului Criuleni a fost reținut

Președintele raionului Criuleni, Iurie Andriuța, a fost reținut. Acesta este bănuit de trucarea unor licitații desfășurate în cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, prin favorizarea unor agenți economici în interes personal și material, transmite IPN.

Potrivit materialelor cauzei penale, în primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea municipală „Edilitate Criuleni”, drept parte a proiectului „CBCRurWaste”, finanțat de Uniunea Europeană, cu scopul gestionării procesului de colectare, sortare și presare a deșeurilor solide din raion. În calitate de președinte al Consiliului, bănuitul ar fi solicitat conducătorilor instituțiilor de învățământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul companiei municipale „Edilitate Criuleni”.

Însă, după ce a fost desemnată câștigătoare a licitației de achiziționare a serviciilor de reparație, întreprinderea municipală „Edilitate Criuleni” a încheiat un contract de subantrepriză cu ,,Crioleal-Com” SRL, condusă de fiul președintelui Consiliului. Anterior, compania a fost preluată de președintele raionului.

Iurie Andriuța mai este bănuit că, urmărind scopuri personale și materiale, ar fi promovat un agent economic pentru proiectarea lucrărilor de reparație a drumului M21-L352-L314 Cruglic-Ohrincea-Jăvreni.

Dacă va fi găsit vinovat de abuz de serviciu, președintele raionului Criuleni riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de până la 10 ani. 

În 2012, Consiliul raional Criuleni a semnat cu o asociație un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiții în vederea dezvoltării durabile a localităților din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reușit obținerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 milioane de euro. După lansarea proiectelor, Vitalie Rotaru, pe atunci președinte de raion, ar fi șantajat membrii asociației pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte. Aceștia au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, fostul președinte ar fi creat impedimente firmelor implicate în executarea proiectelor, refuzând alocarea cofinanțării obligatorii din sursele bugetului raional. Vitalie Rotaru riscă până la 15 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
11
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău