UPDATE | Peste 31% au votat până la ora 19:00 în Chișinău. Urmăriți prezența în TIMP REAL

  • 20 Mai 2018 19:01
UPDATE | Peste 31% au votat până la ora 19:00 în Chișinău. Urmăriți prezența în TIMP REAL

Către ora 19.00, în Chișinău și-au exercitat dreptul la vot la alegerile locale noi peste 201 mii de alegători, rata de participare fiind de peste 31 la sută, în timp ce la Bălți s-au prezentat la urne 32,3 la sută dintre cetățenii cu drept de vot. 

Alegerile pentru funcțiile de primar la Chișinău și la Bălți pot fi considerate valide, după ce pragul minim de prezență la urne de 25 la sută a fost atins în ambele municipii.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în Capitală cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Râșcani, unde a fost înregistrată o rată de participare d2 34 %. Urmează, în ordine descrescătoare, alegătorii din Centru – 33,3 %, Botanica – 32,9 %, Buiucani –31,9% și cei din Ciocana – 31,1 %.  Rata de participare la vot în suburbiile mun. Chișinău a fost de 27,5 %.

Mai puțin de 45% dintre persoanele care au votat sunt bărbați, iar  peste 55.% – femei.

Primele rezultate parțiale vor fi comunicate după ora 22.00. Se consideră ales primar candidatul care obține mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întrunește numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, pentru primii doi candidați cu cele mai multe voturi.

Potrivit legislației, pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o pătrime din alegatorii înscriși în liste. Câștigă alegerile candidatul care obține mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întrunește numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, unde trec primii doi candidați cu cele mai multe voturi. Dacă alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, în doua săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleași liste electorale și aceeași candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău