UPDATE | Peste 1.000 de protestatari, reținuți în Rusia de autorități în ziua alegerilor locale

  • 10 Septembrie 2018 14:32
UPDATE | Peste 1.000 de protestatari, reținuți în Rusia de autorități în ziua alegerilor locale

Autoritățile ruse au reținut peste 1.000 de persoane duminică în cursul manifestațiilor organizate împotriva creșterii vârstei de pensionare, acțiuni de protest care s-au desfășurat chiar în ziua alegerilor locale și regionale în Rusia, potrivit asociației ruse OVD-Info, o organizație independentă care monitorizează reținerile de oponenți ai puterii de la Moscova, potrivit dpa.

Numărul cel mai mare de arestări s-a făcut la Sankt-Petersburg, peste 450, indică OVD-Info pe site-ul său de internet.

Peste 180 de persoane au fost arestate la Ekaterinburg (Munții Ural), 60 - în Krasnodar (sudul Rusiei), 40 - la Omsk (Siberia) și 40 - la Moscova.

Potrivit asociației menționate, arestări au fost operate în alte peste 30 de orașe din Federația Rusă, scrie Agerpres.

Mii de susținători ai liderului opoziției, Alexei Navalnîi, au protestat în Rusia, duminică, împotriva creșterii vârstei de pensionare, un grup pentru drepturile omului a anunțat că cel puțin 291 dintre aceștia au fost reținuți de poliție, relatează Reuters.

Protestele, pe care polițiștii le-au întrerupt uneori luându-i la bătaie pe participanți cu bastoane, au reprezentat o provocare pentru autoritățile care sperau o prezență ridicată la alegerile regionale, care au avut loc duminică, în ciuda furiei larg răspândite asupra legii pensiilor.

Modificările aduse vârstei de pensionare, care se află în prezent în Parlament, au redus în jur de 15 puncte procentuale din popularitatea președintelui Vladimir Putin. Aceasta este cea mai nepopulară măsură guvernamentală, deoarece o lege din 2005 a redus beneficiile din perioada sovietică, ceea ce a dus la proteste la nivel național pentru pensionari.

Navalnîi, interzis de la televiziunea de stat și împiedicat să candideze împotriva lui Putin în funcția de președinte la începutul acestui an, speră să profite de furia publică față de reforma pensiilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău