Manifestație la Berlin pentru negocieri de pace în Ucraina; protest la Bruxelles împotriva invaziei ruse

  • 25 Februarie 2023 19:00
Manifestație la Berlin pentru negocieri de pace în Ucraina; protest la Bruxelles împotriva invaziei ruse

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Poarta Brandenburg din Berlin la o manifestație în favoarea negocierilor de pace cu Rusia pentru încheierea războiului în Ucraina, alte mii de protestatari participând în aceeași zi la Bruxelles la un marș împotriva invaziei ruse, transmit AGERPRES.

Un mare aflux de manifestanți a fost observat de ambele laturi ale Porții Brandenburg, în pofida lapoviței și frigului. Unii purtau drapele cu porumbei ai păcii. Organizatorii vorbesc despre circa 50.000 de protestatari participanți la demonstrație, în timp ce poliția afirmă că ar fi circa 10.000 și a desfășurat un dispozitiv de circa 1.400 de ofițeri pentru a preveni eventuale incidente. Mai multe mici contramanifestații au fost semnalate în apropiere.

Manifestația, organizată sub sloganul "Să ne ridicăm pentru pace !", a fost convocată de politiciana de stânga Sahra Wagenknecht și de activista pentru drepturile femeilor Alice Schwarzer. Ele s-au adresat manifestanților îndemnând la "diplomație în locul livrărilor de arme", după ce cancelarul federal german Olaf Scholz a acceptat în cele din urmă, sub presiunea șefei diplomației sale, ecologista Annalena Baerbock și a SUA, să intensifice livrările de arme către Ucraina, în special deblocarea transferului tancurilor Leopard.

Într-un "Manifest pentru Pace", semnat online până în prezent de peste 640.000 de persoane, cele două organizatoare ale manifestației de sâmbătă i-au cerut cancelarului Scholz să "oprească escaladarea livrărilor de arme" și îndeamnă la o încetare a focului și la reluarea negocierilor de pace. Îndemnul lor a fost respins de Scholz, care le-a replicat că "președintele rus (Vladimir Putin) acceptă acum doar o singură formă de negociere, aceea ca cineva să capituleze necondiționat".

Mai multe manifestații anti-război s-au desfășurat în Germania și vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei. O astfel de manifestație a avut loc tot la Poarta Brandenburg, pe care autoritățile locale o iluminaseră în culorile drapelului ucrainean.

Tot sâmbătă, mii de persoane au ieșit pe străzile din Bruxelles pentru a protesta împotriva agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Participanții la acest protest, convocat de organizația "Promote Ukraine", de Asociația femeilor ucrainene din Belgia și de Rețeaua Europeană de Solidaritate cu Ucraina, au cerut "retragerea imediată a trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene", precum și "oprirea necondiționată a bombardamentelor".

Protestul de la Bruxelles a fost sprijinit de numeroase organizații, printre care asociații ale ucrainenilor din Belgia și sindicate, precum și de personalități culturale, activiști LGBT și activiste pentru drepturile femeilor. Manifestanții din fruntea protestului purtau o pancartă cu mesajul "Ucraina învinge - democrația învinge". Printre participanți s-au numărat și cetățeni iranieni, care au desfășurat o pancartă pe care au scris "Libertate pentru Iran și libertate pentru Ucraina, împreună vom învinge".



Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul. În prezent, Kievul condiționează orice tratative cu Moscova de retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și restabilirea granițelor acestei țări recunoscute internațional. La rândul său, Moscova cere Kievului să accepte pierderea Crimeei și a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și le reproșează responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace pentru că așa le-a cerut Washingtonul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău