UPDATE | Igor Dodon suspendă hotărârea Executivului de a trimite militari la exerciții în Ucraina. Reacția Guvernului

  • 06 Septembrie 2017 10:44
UPDATE | Igor Dodon suspendă hotărârea Executivului de a trimite militari la exerciții în Ucraina. Reacția Guvernului

Detașarea unui contingent de militari la exerciții multinaționale în Ucraina pare să provoace un război politic între Președinție și Guvern. După ce Igor Dodon a interzis participarea militarilor la aplicațiile respective, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre prin care aviza plecarea lor în Ucraina. Igor Dodon a suspendat  decizia respectivă.

Guvernul anunță că oricum militarii vor merge la exercițiul planificat. Experții susțin că neînțelegerile dintre președinție și guvernare vor lua amploare, odată cu apropierea alegerilor parlamentare.  

Ministerul Apărării l-a informat pe Igor Dodon, la sfârșitul lunii august, despre intenția de a participa cu un contingent de 57 de militari la stagiul de instruire „Rapid Trident”, organizat în perioada 7 -23 septembrie, în Ucraina. Igor Dodon a refuzat participarea și i-a cerut Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru deplasare. 

Cabinetul de Miniștri  a decis însă astăzi, detașarea contingentului prin hotărâre de Guvern. Premierul Pavel Filip a criticat refuzul lui Igor Dodon, calificându-l drept nemotivat și sugerând că astfel s-ar încerca slăbirea capabilităților Armatei Naționale. 

La scurt timp, Igor Dodon a anunțat pe facebook că a suspendat hotărârea de Guvern, făcând uz de o prevedere din legea fundamentală, potrivit căreia șeful statului poate suspenda actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea unei hotărâridefinitive a Curții Constituționale. Igor Dodon susține că, în conformitate cu statutul de țară neutră pe care în are Republica Moldova, militarii săi nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. 

Această situație demonstrează că odată cu revenirea la alegerile prezidențiale directe riscul unor conflicte între puterile statului rămâne, a comentat pentru radio Chișinău analistul politic Igor Munteanu. El a subliniat că intenția lui Igor Dodon este de a slăbi Armata Națională, iar odată cu apropierea alegerilor parlamentare conflictele dintre președinție și majoritatea parlamentară se vor înteți.

 „Urmărim un război politic care s-ar putea să accelereze turațiile în următoarele luni de zile. Pe de o parte există interesul unor actori politici să se repoziționeze pentru următoarele alegeri din 2018, pe de altă parte există foarte clar indicații pe care le urmărește Dl. președinte Dodon de a slăbi Armata națională. Orice interdicție pentru militarii moldoveni de a participa la exerciții cu armate prietene sau aliate, slăbește capacitatea de reziliență a efectivelor militare”, a declarat Igor Munteanu. 

Aceasta este pentru a șasea oară când Igor Dodon interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții multinaționale. Potrivit Guvernului, aceste participări sunt finanțate în cea mai mare parte de organizații internaționale, Republica Moldova  ratând astfel peste 5 milioane de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău