UPDATE | Georgia anunță că va rupe relațiile diplomatice cu Siria după ce a recunoscut independența Osetiei de Sud

  • 29 Mai 2018 16:48
UPDATE | Georgia anunță că va rupe relațiile diplomatice cu Siria după ce a recunoscut independența Osetiei de Sud

Reprezentanții autoproclamatei republici georgiene, Osetia de Sud, au anunțat că a stabilit cu Siria recunoașterea reciprocă și stabilirea relațiilor diplomatice. De asemenea, Siria a recunoscut și independența enclavei georgiene, Abhazia. În replică, Georgia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Siria.    

'Georgia a inițiat procedurile de suspendare a relațiilor diplomatice cu Siria', a reacționat ministrul adjunct de externe georgian David Dondua într-o conferință de presă, potrivit Agerpres, în contextul în care Georgia continuă să considere cele două republici separatiste, Osetia de Sud și Abhazia, nerecunoscute de către comunitatea internațională drept teritoriu al său, aflat sub ocupația temporară a Federației Ruse.

Prin decizia sa, a denunțat ministrul georgian, regimul lui Bashar al-Assad sprijină 'agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei, ocuparea celor două regiuni georgiene și purificarea etnică de aici', pentru care Tbilisi atribuie Moscovei responsabilitatea.

Dondua a asigurat că anunțul privind recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei de Sud este lipsit de legitimitate. Decizia Damascului 'încalcă normele fundamentale ale dreptului internațional', a argumentat ministrul adjunct de externe georgian.

De asemenea, Georgia a lansat un apel către comunitatea internațională să condamne decizia Siriei, care a fost posibilă datorită 'manipulării rusești', potrivit unei declarații făcute de șeful diplomației georgiene, Mijaíl Dzhanelidze.

Potrivit unui comunicat al „ministerului de externe” al Osetiei de Sud, părțile și-au confirmat angajamentul față de principiiile dreptului internațional și își propun să stabilească și să dezvolte colaborarea politică, economică și culturală în „beneficiul ambelor popoare”. 

De asemenea, Siria și Osetia de Sud vor deschide ambsade pentru a stabili relații diplomatice. 

setia de Sud este o republică autonomă din Georgia care și-a proclamat unilateral independența în 1990 și a fost recunoscută ca entitate statală de către Rusia, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu și Tuvalu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău