Curtea Supremă de Justiție invalidează irevocabil alegerile

  • 25 Iunie 2018 21:03
Curtea Supremă de Justiție invalidează irevocabil alegerile

Curtea Supremă de Justiție a confirmat luni, 25 iunie, deciziile instanțelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Aceasta a fost ultima instanță de apel, iar opoziția amenință cu proteste masive.

Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibile recursurile depuse și a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanțe prin care au fost invalidate alegerile. Decizia este irevocabilă.

Andrei Năstase a îndemnat protestatarii să continue manifestațiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică și ilegală.

De asemenea, unii lideri ai manifestanților au amenințat anterior că ar putea recurge la acțiuni pașnice de nesupunere civică.

Pe parcursul examinării dosarului mai mulți manifestanți au protestat în fața intanței cerând validarea mandatului de primar și acuzând guvernarea că ar fi efectuat presiuni asupra justiției. Anterior guvernarea a negat orice implicare. Mai multe acțiuni de protest au avut loc și săptămâna trecută, în special una de amploare, duminică, 24 iunie. De asemenea, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeană, dar și un șir de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au transmis mesaje în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor.

Justiția de la Chișinău a invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar și contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe rețele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept drept agitație electorală. 

Între timp, nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu alegerile pentru funcția de primar. Potrivit Codului electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaților care au încălcat legea.

Pe de altă parte, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanța funcției intervine cu mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfășoare în iunie 2019.

La Chișinău au fost organizate alegeri înainte de termen pentru funcția de primar, după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, fiind cercetat într-un dosar de corupție, pe care el îl consideră politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Wed
-0
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-2
Sun
-4

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău