UPDATE | Cinci cetățeni ai R.Moldova au fost răniți, iar alții doi au decedat în accidentul din Județul Harghita

  • 10 Decembrie 2017 13:25
UPDATE | Cinci cetățeni ai R.Moldova au fost răniți, iar alții doi au decedat în accidentul din Județul Harghita

UPDATE 12.50: Potrivit informațiilor comunicate Ambasadei Republicii Moldova la București de către autoritățile române în accidentului din Județul Harghita au fost răniți cinci cetățeni ai Republicii Moldova, aceștia sunt internați în spital și sunt în stare stabilă, iar alți doi au decedat. MAE IE și Ambasada Republicii Moldova la București iau legătura cu rudele persoanelor implicate în accident.

UPDATE ORA 12.29 Prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea celulei de criză pentru elucidarea circumstanțele accidentului rutier produs în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2017, în România, cu implicarea cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, șeful Executivului a cerut să fie acordată toată asistența necesară persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului.

Conform informațiilor preliminare, un microbuz, care venea din Republica Cehă și se îndrepta spre Republica Moldova, a derapat de pe carosabilul acoperit de zăpadă și s-a răsturnat între localitățile Tulgheș și Borsec din România. La momentul accidentului, în autovehicul se aflau 20 de persoane.

Două persoane au decedat și alte 18 sunt rănite, după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat pe DN 15, între Borsec și Tulgheș, fiind declanșat codul roșu de intervenție. Microbuzul făcea curse regulate între Praga și Orhei, în Republica Moldova. 

Patru dintre pacienții răniți în accidentul de pe DN 15, dintre Tulgheș și Borsec, în care un microbuz s-a răsturnat, sunt transferați la spitalele din Miercurea Ciuc și Târgu Mureș, a declarat pentru AGERPRES directorul Serviciului Județean de Ambulanță Harghita, dr. Peter Szilard.

Potrivit sursei citate, trei dintre pacienți, dintre care unul este intubat, sunt transferați la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, iar unul la Spitalul Județean din Târgu Mureș.

Cei patru pacienți transferați prezintă traumatisme toracice și craniene.

Alte trei persoane, dintre care un copil, au rămas la Spitalul din Toplița, li se acordă îngrijiri medicale, dar nu se știe în acest moment dacă vor fi internate.

Ceilalți 11 pasageri, care au suferit doar escoriații și au refuzat internarea, după ce au fost reevaluați de echipajele de la Serviciul Județean de Ambulanță, vor rămâne, deocamdată, la sediul Primăriei din Tulgheș, unde li se asigură ceai, cafea și hrană.

"Cei care au avut răni minore și au refuzat internarea, o parte dintre ei sunt deja la Primărie, o parte își inventariază bagajele, pentru că aveau extrem de multe bagaje și le transportăm tot la Primărie. Toți vor veni la Primărie, aici au căldură, au ceai, cafea, li se asigură mâncare și, inclusiv, dacă doresc să rămână peste noapte și nu alt mijloc de transport, pentru că condițiile de trafic sunt destul de grele, ninge abundent, atunci noi suntem pregătiți să le asigurăm inclusiv cazare la pensiunile din zonă, ca să fie totul în regulă", a declarat pentru AGERPRES, primarul comunei Tulgheș, Marcel Vancu.

* UPDATE ORA 09.19 Harghita: Microbuzul răsturnat pe DN 15 făcea curse regulate Praga-Orhei (Republica Moldova); persoanele decedate sunt cetățeni moldoveni

Microbuzul răsturnat pe DN 15, între Borsec și Tulgheș, în urma căruia două persoane au decedat și mai multe au fost rănite, făcea curse regulate între Praga și Orhei, în Republica Moldova, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip.

"E vorba despre un microbuz care se constituie ca și cursă regulată pe relația Praga-Orhei (Republica Moldova). Vorbim despre șofer și 19 pasageri. Două persoane decedate, sunt date aproximative, ambii cu vârsta de aproximativ 30 ani, sunt din Republica Moldova. (...) Din primele informații vorbim de neadaptarea vitezei la condițiile meteo și de drum, în zonă ningea, iar accidentul s-a produs pe un sector de drum în curbă", a precizat Gheorghe Filip.

Șeful Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat, pentru AGERPRES, că echipajele pe care le coordonează au transportat cinci pacienți, din Republica Moldova, la Spitalul din Toplița, iar un echipaj de prim ajutor transportă o mamă, care prezintă excoriații, și pe copilul său, care este doar speriat, aceștia fiind din România. Cele cinci persoane prezintă politraumatisme și acuză dureri la nivelul capului, toracelui, brațelor.

De asemenea, Peter Szilard a mai spus că alte opt persoane, care au leziuni minore, respectiv excoriații, au refuzat transportul la spital.

"În acest moment avem două persoane decedate și 15 pacienți răniți. Opt au refuzat transportul la spital. Șapte au fost transportați la spitalul din Toplița, șase cu leziuni și copilul fără leziuni", a precizat Peter Szilard.

Prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, a fost anunțat despre accident și a dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru acordarea primului ajutor victimelor și transportarea lor la spital.

* ORA 08.09 Harghita: Doi morți și 18 răniți după ce un microbuz s-a răsturnat; s-a declanșat codul roșu de intervenție 

Două persoane au decedat și alte 18 sunt rănite, după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat pe DN 15, între Borsec și Tulgheș, fiind declanșat codul roșu de intervenție, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a afirmat că, din datele preliminare, șoferul microbuzului a derapat, s-a lovit de un stâlp și vehiculul s-a răsturnat pe o parte.

 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău