UPDATE | Autoritățile din Georgia vor cere Poloniei extrădarea lui Mihail Saakașvili

  • 13 Februarie 2018 10:02
UPDATE | Autoritățile din Georgia vor cere Poloniei extrădarea lui Mihail Saakașvili

Partea georgiană va trimite o solicitare la Varșovia pentru extrădarea fostului președinte Mihail Saakașvili, dacă acesta va decide să rămână în Polonia, unde a fost expulzat din Ucraina, a declarat politicianul georgian Alexander Kantaria, membru al majorității parlamentare din Georgia.

Totodată, parlamentarul a amintit că în Georgia există o sentință judecătorească în cazul lui Saakașvili. "Acesta nu mai este doar suspect, în condițiile în care procesul împotriva sa a avut loc și a fost pronunțată o sentință. Saakașvili este așteptat în Georgia" - a subliniat Kantaria. Ministrul georgian al justiției, Tea Tsulukiani, a declarat, la rândul său, că formularea unei noi cereri de extrădare a lui Saakașvili necesită timp. "Nu putem cere statului polonez să reacționeze astăzi sau mâine, deoarece, în țările europene, în Polonia și în Europa de Vest, la fel ca la noi, există aceleași proceduri. Suntem membri ai aceleiași convenții europene privind extrădarea" - a explicat ministrul georgian al justiției.

Tsulukiani a menționat că extrădarea necesită "mai multe instanțe judecătorești, procedură pentru care este nevoie de timp". "Și dacă aceste proceduri încep în Polonia, probabil vom putea vorbi de unele rezultate" - a adăugat ministrul justiției din Georgia. Tea Tsulukiani amintit că, în 2017, când Saakașvili se afla în Polonia, autoritățile de la Tbilisi au solicitat Varșoviei extrădarea fostului lider georgian.

În ceea ce privește Ucraina, potrivit ministrului, procuratura georgiană nu și-a retras cererea de extrădare a lui Saakașvili și nici nu va face acest lucru. "Decizia aparținea statului ucrainean. Kievul a avut două opțiuni, iar astăzi am văzut că partea ucraineană a recurs la cea de-a doua variantă, care se realizează prin expulzarea persoanelor în țara din care au venit în Ucraina" - a explicat ministrul georgian al justiției. Autoritățile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care în cursul zilei a fost arestat la Kiev într-o operațiune a trupelor speciale și îmbarcat într-un avion cu destinația Polonia.

Fostul președinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia. Autoritățile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina traversând frontiera terestră, însă acțiunea forțelor ucrainene s-a dovedit a fi un eșec, după ce sute de susținători ai lui Saakașvili au forțat cordonul polițiștilor ucraineni și, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei.

Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakașvili a fost apoi eliberat și consemnat la domiciliu, însă o instanță ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului președinte. Luni, după ce Sakașvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev și dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion cu destinația Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean și, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către țara din care a venit.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău