UPDATE | Autorităţile din Georgia vor cere Poloniei extrădarea lui Mihail Saakaşvili

  • 13 Februarie 10:02
UPDATE | Autorităţile din Georgia vor cere Poloniei extrădarea lui Mihail Saakaşvili

Partea georgiană va trimite o solicitare la Varșovia pentru extrădarea fostului președinte Mihail Saakașvili, dacă acesta va decide să rămână în Polonia, unde a fost expulzat din Ucraina, a declarat politicianul georgian Alexander Kantaria, membru al majorității parlamentare din Georgia.

Totodată, parlamentarul a amintit că în Georgia există o sentinţă judecătorească în cazul lui Saakaşvili. "Acesta nu mai este doar suspect, în condiţiile în care procesul împotriva sa a avut loc şi a fost pronunţată o sentinţă. Saakaşvili este așteptat în Georgia" - a subliniat Kantaria. Ministrul georgian al justiției, Tea Tsulukiani, a declarat, la rândul său, că formularea unei noi cereri de extrădare a lui Saakaşvili necesită timp. "Nu putem cere statului polonez să reacționeze astăzi sau mâine, deoarece, în țările europene, în Polonia și în Europa de Vest, la fel ca la noi, există aceleaşi proceduri. Suntem membri ai aceleiaşi convenții europene privind extrădarea" - a explicat ministrul georgian al justiţiei.

Tsulukiani a menţionat că extrădarea necesită "mai multe instanțe judecătorești, procedură pentru care este nevoie de timp". "Și dacă aceste proceduri încep în Polonia, probabil vom putea vorbi de unele rezultate" - a adăugat ministrul justiției din Georgia. Tea Tsulukiani amintit că, în 2017, când Saakașvili se afla în Polonia, autorităţile de la Tbilisi au solicitat Varșoviei extrădarea fostului lider georgian.

În ceea ce privește Ucraina, potrivit ministrului, procuratura georgiană nu şi-a retras cererea de extrădare a lui Saakașvili și nici nu va face acest lucru. "Decizia aparţinea statului ucrainean. Kievul a avut două opțiuni, iar astăzi am văzut că partea ucraineană a recurs la cea de-a doua variantă, care se realizează prin expulzarea persoanelor în țara din care au venit în Ucraina" - a explicat ministrul georgian al justiției. Autorităţile poloneze au confirmat, luni seară, că l-au primit pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care în cursul zilei a fost arestat la Kiev într-o operaţiune a trupelor speciale şi îmbarcat într-un avion cu destinaţia Polonia.

Fostul preşedinte georgian a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să-l împiedice să intre în Ucraina traversând frontiera terestră, însă acţiunea forţelor ucrainene s-a dovedit a fi un eşec, după ce sute de susţinători ai lui Saakaşvili au forţat cordonul poliţiştilor ucraineni şi, astfel, i-au permis politicianului să intre pe teritoriul Ucrainei.

Arestat pentru scurt timp în decembrie, fiind acuzat că a intrat ilegal în Ucraina, Saakaşvili a fost apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, însă o instanţă ucraineană a decis săptămâna trecută să nu mai prelungească această măsură în cazul fostului preşedinte. Luni, după ce Sakaşvili a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev şi dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion cu destinaţia Polonia, un reprezentant al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a explicat că politicianul se afla ilegal pe teritoriul statului ucrainean şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara din care a venit.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,1 m/s
Vin
27 °C
Sâm
27 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C
Mar
22 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău