UPDATE | Atentatul cu bombă din Filipine. Autoritățile au promis să-i distrugă pe autorii atacului

  • 27 Ianuarie 2019 11:15
UPDATE | Atentatul cu bombă din Filipine. Autoritățile au promis să-i distrugă pe autorii atacului

UPDATE Autoritățile filipineze au promis distrugerea responsabililor dublului atentat cu bombă, soldat cu moartea a 27 de oameni, comis duminică în timpul unei slujbe religioase în sudul arhipeleagului, la doar șase zile după desfășurarea unui referendum pe tema independenței pentru regiunea predominant musulmană, scrutin încheiat cu un compleșitor "da" în favoarea independenței.

Alte 77 de persoane au fost rănite în acest atac, considerat unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani într-o regiune marcată de instabilitate. "Inamicii statului au pus la încercare capacitatea guvernului de a oferi siguranță cetățenilor în acea regiune", a declarat Salvador Panelo purtătorul de cuvânt al președintelui filipinez Rodrigo Duterte. "Forțele armate filipineze vor face față acestei provocări și îi vor zdrobi pe acești criminali fără Dumnezeu".

Atacul nu a fost încă revendicat însă poliția suspectează că acesta este un atac al Abu Sayyaf, o grupare militantă ce a jurat credință autointitulatei grupări Stat Islamic (ISIS), și care este cunoscută pentru atentatele și brutalitatea la care recurge. "Vor să-și arate forța și să răspândească haos", a declarat șeful poliției naționale, Oscar Albayalde, pentru postul de radio DZMM, sugerând că suspectul principal este gruparea Abu Sayyaf.

Insula Jolo este un bastion al Abu Sayyaf care recurge la acte de piraterie și operațiuni de răpire, grupare pe care mai multe guverne succesive au încercat fără succes să o distrugă. Gruparea, care operează în apele teritoriale ale insulelor vestice Mindanao, a decapitat numeroși străini răpiți și ținuți în captivitate după ce solicitările de răscumpărare a acestora nu au fost plătite. Atacul a fost comis în urma anunțului de vineri legat de faptul că o regiune majoritar musulmană din Filipine, țară predominant catolică, a ratificat înființarea unei regiuni autonome intitulate Bangsamoro, decizie susținută prin referendum în proporție de 85 de procente. Deși Sulu s-a numărat printre puținele regiuni care au respins inițiativa privind autonomia, va face în continuare parte din noua entitate care va fi înființată integral în 2022, potrivit Rador.

Exploziile au avut loc în timpul slujbei religioase, pe insula Jolo, din provincia Sulu, din sudul arhipeleagului, unde acționează gruparea militară Abu Sayyaf.

Anterior, potrivit Associated Press, șeful poliției Oscar Albayalde a confirmat că cel puțin 19 persoane au fost ucise și 48 au fost rănite. 

Prima explozie s-a declanșat în timp ce enoriașii erau în interiorul Catedralei Romano Catolice. Cea de-a doua explozie a avut loc în parcare.

Fotografiile publicate pe rețelele sociale arată dărâmături și trupuri zăcând pe asfalt, pe o stradă aglomerată din apropierea Catedralei Romano Catolice care a fost lovită de explozii. 

De asemenea, zona a fost împânzită de trupele militare, în timp ce vehicule transportau morți și răniți către spital. 

“Am dat ordin trupelor să crească nivelul de alertă, să securizeze imediat toate locurile de rugăciune și locurile publice și să ia măsuri de securitate pentru a preveni alte ostilități”, a declarat ministrul apărării, Delfin Lorenzana.

Sursa: HotNews.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău