UPDATE | Atentatul cu bombă din Filipine. Autoritățile au promis să-i distrugă pe autorii atacului

  • 27 Ianuarie 11:15
UPDATE | Atentatul cu bombă din Filipine. Autoritățile au promis să-i distrugă pe autorii atacului

UPDATE Autorităţile filipineze au promis distrugerea responsabililor dublului atentat cu bombă, soldat cu moartea a 27 de oameni, comis duminică în timpul unei slujbe religioase în sudul arhipeleagului, la doar şase zile după desfăşurarea unui referendum pe tema independenţei pentru regiunea predominant musulmană, scrutin încheiat cu un compleşitor "da" în favoarea independenţei.

Alte 77 de persoane au fost rănite în acest atac, considerat unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani într-o regiune marcată de instabilitate. "Inamicii statului au pus la încercare capacitatea guvernului de a oferi siguranţă cetăţenilor în acea regiune", a declarat Salvador Panelo purtătorul de cuvânt al preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte. "Forţele armate filipineze vor face faţă acestei provocări şi îi vor zdrobi pe aceşti criminali fără Dumnezeu".

Atacul nu a fost încă revendicat însă poliţia suspectează că acesta este un atac al Abu Sayyaf, o grupare militantă ce a jurat credinţă autointitulatei grupări Stat Islamic (ISIS), şi care este cunoscută pentru atentatele şi brutalitatea la care recurge. "Vor să-şi arate forţa şi să răspândească haos", a declarat şeful poliţiei naţionale, Oscar Albayalde, pentru postul de radio DZMM, sugerând că suspectul principal este gruparea Abu Sayyaf.

Insula Jolo este un bastion al Abu Sayyaf care recurge la acte de piraterie şi operaţiuni de răpire, grupare pe care mai multe guverne succesive au încercat fără succes să o distrugă. Gruparea, care operează în apele teritoriale ale insulelor vestice Mindanao, a decapitat numeroşi străini răpiţi şi ţinuţi în captivitate după ce solicitările de răscumpărare a acestora nu au fost plătite. Atacul a fost comis în urma anunţului de vineri legat de faptul că o regiune majoritar musulmană din Filipine, ţară predominant catolică, a ratificat înfiinţarea unei regiuni autonome intitulate Bangsamoro, decizie susţinută prin referendum în proporţie de 85 de procente. Deşi Sulu s-a numărat printre puţinele regiuni care au respins iniţiativa privind autonomia, va face în continuare parte din noua entitate care va fi înfiinţată integral în 2022, potrivit Rador.

Exploziile au avut loc în timpul slujbei religioase, pe insula Jolo, din provincia Sulu, din sudul arhipeleagului, unde acționează gruparea militară Abu Sayyaf.

Anterior, potrivit Associated Press, șeful poliției Oscar Albayalde a confirmat că cel puțin 19 persoane au fost ucise și 48 au fost rănite. 

Prima explozie s-a declanșat în timp ce enoriașii erau în interiorul Catedralei Romano Catolice. Cea de-a doua explozie a avut loc în parcare.

Fotografiile publicate pe rețelele sociale arată dărâmături și trupuri zăcând pe asfalt, pe o stradă aglomerată din apropierea Catedralei Romano Catolice care a fost lovită de explozii. 

De asemenea, zona a fost împânzită de trupele militare, în timp ce vehicule transportau morți și răniți către spital. 

“Am dat ordin trupelor să crească nivelul de alertă, să securizeze imediat toate locurile de rugăciune și locurile publice și să ia măsuri de securitate pentru a preveni alte ostilități”, a declarat ministrul apărării, Delfin Lorenzana.

Sursa: HotNews.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
9,58 °C
câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Sat
15 °C
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău