UPDATE | Atac terorist la Viena: Trei civili și un atacator au murit. Cel puțin 15 persoane au fost rănite

  • 03 Noiembrie 2020 09:01
UPDATE | Atac terorist la Viena: Trei civili și un atacator au murit. Cel puțin 15 persoane au fost rănite

Un atac terorist a avut loc, luni seară, la Viena. Mai mulți atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei. Autoritățile locale au confirmat, marți dimineață, decesul a trei victime și anihilarea unui atacator, scrie Digi24.ro

Atacul a avut loc în ultima seară dinainte de carantina care urma să intre în vigoare de la miezul nopții. În aceste condiții, pe străzile din centrul capitalei austriece și pe terase se aflau mulți oameni.

Actualizare 3 noiembrie, 8:00: Doi bărbați și o femeie au murit în atacurile din centrul Vienei. Ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut până la această oră, cel care a și fost împușcat mortal de polițiști.

Karl Nehammer, șeful poliției din capitala austriacă, a declarat marți dimineață într-o conferință de presă că seria de atacuri a fost comisă de cel puțin un „terorist islamist”, într-o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei. El a repetat apelurile ca localnicii să rămână marți acasă.

Poliția a adăugat că atacul este considerat ca având „motive islamiste”, iar atacatorul ucis avea asupra lui o armă de asalt și mai multe pistoale. El avea și o vestă explozivă, care însă era falsă. Apartamentul acestuia a fost percheziționat în cursul nopții.

Polițiștii au adăugat că analizează imaginile de pe camerele de supraveghere și cele surprinse de localnici.

ACTUALIZARE. Avem de-a face cu un presupus atac terorist. Unul dintre teroriști ar putea fi eliminat. Mesajul se aplică în continuare: vă rugăm să rămâneți înăuntru. Suntem încă în lupta împotriva teroriștilor. Presupunem că sunt mai mulți autori puternic înarmați. Vă rog să rămâneți vigilenți. Dacă aveți informații, vă rugăm să nu le publicați, dar puneți-le la dispoziția poliției la http://upload.bmi.gv.at”, a scris pe Twitter ministrul de Intrne, Karl Nehammer.

ACTUALIZARE. Atacul terorist a fost pregătit „foarte profesionist”, a spus cancelarul Kurz la televiziunea de stat. Atacatorii au fost, de asemenea, foarte bine înarmați, a adăugat el. 

Potrivit primarului Vienei, Michael Ludwig, este posibil ca atacatorul ucis de poliție să fi purtat o centură cu explozibili. Serviciile speciale au fost chemate în acest sens.

ACTUALIZARE. Cehia a anunțat că declanșează controale la frontiera cu Austria, după atacul de la Viena.

Poliția controlează vehicule și pasageri la posturile de frontieră cu Austria, o măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena”, a anunțat poliția cehă pe Twitter.

ACTUALIZARE. Posturile TV din Austria au publicat imagini cu momentul în care un trecător este împușcat pe stradă de unul dintre terioriști. Imaginile au un puternic impact emoțional.

Gândurile noastre se îndreaptă către victime, răniți și familiile lor. Ne vom apăra libertatea și democrația împreună și hotărâți, prin toate mijloacele", a scris el pe Twitter.

ACTUALIZARE. Sunt încă probabil mai mulți agresori în centrul orașului, poliția încearcă să-i neutralizeze”, a spus ambasadorul Austriei în Franța la BFM TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău