UPDATE | Ambasadorul R.Moldova de la Moscova, convocat la Chișinău. Igor Dodon se declară „indignat”

  • 18 Decembrie 2017 16:52
UPDATE | Ambasadorul R.Moldova de la Moscova, convocat la Chișinău. Igor Dodon se declară „indignat”

Ministerul Afacerilor Externe a decis chemarea la Chișinău pentru consultări a ambasadorului Republicii Moldova în federația Rusă, Andrei Neguță, pe o durată nedeterminată.

Potrivit unui comunicat de presă al MAEIE, ambasadorul este chemat la Chișinău „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă și lipsa unor reacții oficiale la demersurile repetate ale autorităților moldovenești pe marginea acestor cazuri”.

„În cadrul discuțiilor urmează a fi examinate căile pentru depășirea situației create, evitând pe viitor acțiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldovenești și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău.

În replică, președintele Igor Dodon se declară indignat.

„Practic, aceasta înseamnă reducerea pentru o perioadă nedeterminată a relațiilor diplomatice cu principalul nostru partener strategic – Federația Rusă”, scrie Igor Dodon într-un mesaj postat în limba rusă pe pagina sa de Facebook.

El susține că o asemenea „acțiune neprietenoasă” ar fi fost întreprinsă în ajunul vizitei pe care urmează să o întreprindă la Moscova, la invitația liderului de la Kremlin, Vladimr Putin.

Decizia diplomației moldovenești este o continuare a conflictului diplomatic dintre Chișinău și Moscova din acest an. În luna martie, conducerea de la Chișinău a transmis o notă de protest Moscovei, în care, de asemenea, făceau referire la cazuri de intimidare a funcționarilor moldoveni în timpul deplasărilor în Rusia. Atunci, autoritățile moldovene le-au recomandat funcționarilor să se abțină de la deplasările în Federația Rusă.

În luna mai, Chișinăul a expulzat cinci diplomați ruși, argumentând că aceștia ar fi practicat acțiuni de spionaj.

Andrei Neguță este ambasador al Republicii Moldova în Rusia din luna mai. Anterior, el a mai deținut această funcție în anii 2009-2012, fiind rechemat după în urma unui interviu în presa rusă care la Chișinău a fost interpretat ca o susținere din partea acestuia pentru menținerea trupelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta și-a recăpatat însă postul de șef al misiuniii diplomatice de la Moscova după ce Igor Dodon a respins propunerile Guvernului în privința mai multor candidaturi la funcția de ambasador, iar în urma unor discuții cu Pavel Filip alte candidaturi au fost schimbate cu persoane apropiate șefului statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău